Ez már biztos: az őszi vetésű növények fejlődése idén sem lesz zavartalan

Ez már biztos: az őszi vetésű növények fejlődése idén sem lesz zavartalan

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban az augusztusnak megfelelő időjárás uralkodott országszerte. A kellemes nappali hőmérsékletet csak elszórtan zavarta meg egy-egy zápor zivatar. Az éjszakák a hónapnak megfelelően felfrissülést hoztak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hónap elején és közepén lehullott csapadék hatására országszerte igen jelentős a tarlók gyomosodása - írja a magyarnovenyorvos.hu. A fenyércirokkal fertőzött területeken lábközépig érő állományokkal is lehet találkozni, de nagyon fertőzöttek a kalászos- és repcetarlók parlagfű fertőzöttsége, esetenként a növények virágszára is megjelent már. Az ilyen mértékű növedékkel nehezen birkóznak meg a talajművelő eszközök. A másik probléma, hogy az árvakelésen egyre-másra jelennek meg a különböző kórokozók és kártevők. A fejlettebb repce és mustár árvakelést ellepték a repcedarázs álhernyói és tömegesen hámozzák a leveleket a keresztesvirágú növények bolhái. Sok a tripsz minden növényen. A nyári, csapadékosabb periódus kedvezett a pattanóbogarak tojásrakásának és a drótférgek kelésének. Mindez figyelmeztető jel, hogy az őszi vetésű növények fejlődése ezen az őszön sem lesz zavartalan.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A napraforgó aratás előtti deszikkálása napirenden van, a kaszatok nedvességtartalma már lehetővé teszi a növényszárítást. A tavaszi heterogén kelés miatt esetenként most is fennáll a fejlődésbeli differencia, ami azt jelenti, hogy a később kelt napraforgó egyedek termésének nedvességtartalma magasabb a szárításra optimálisnál, így itt a beltartalmi mutatók rontani fogják a táblaátlagot. A jelenlegi növényegészségi állapot kedvezőnek mondható, a korábban kialakult szár- és tányérfertőzések nem terjednek, csupán néhány állományban jelent gondot a vihar miatti megdőlés.

A kukorica érése is felgyorsult, a hibridekre jellemző tenyészidő hossznak megfelelően. Az amerikai kukoricabogarak zöme eltűnt a kukoricáról. Igen sok viszont a megrágott csővégű növény, ami jelzi, hogy továbbra is sok a gyapottok bagolylepke imágó és hernyó egyaránt. A lepkék vegyes állományúak, de a zöme itthoni populációból származik. Az esők után felütötte fejét a megrágott csöveken a fuzáriumos fertőzés. A jelenlegi, szárazabb idő megállította ugyan a betegség terjedését, de már kisebb mennyiségű csapadék is elegendő ahhoz, hogy újabb fertőzési hullám induljon el.

A napokban elkezdődött az őszi káposztarepce vetése. Most kedvezően alakulnak a talajviszonyok a vetéshez és a gyors keléshez. Az árvakelések igen erős kártevő fertőzöttsége, különösen bolhából és repcedarázsból, intő jel, hogy szinte napi rendszerességgel figyelni kell a növényállományt, nehogy kárt tegyenek benne a kártevők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?