Újabb szerkivonás Európában: búcsút mondhatnak ezeknek a kártevő irtóknak a gazdák

Újabb szerkivonás Európában: búcsút mondhatnak ezeknek a kártevő irtóknak a gazdák

Újabb növényvédő szereket tilt be a brit kormány. 2022 márciusa végén a metaldehid hatóanyagú csigaölő szerek húzhatják le a rolót. A brit gazdák már most aggódnak, hogy az újabb szerkivonás után nem lesz eléggé hatékony eszköz a kezükben a csigák ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztériumot (Department for Environment, Food and Rural Affairs - Defra) vezető Victoria Prentis bejelentése szerint a metaldehid hatóanyagú szerek kivezetésére a környezet és az élővilág védelme érdekében van szükség, írta meg a FarmingUK. A döntést több szakértői testület tanácsai és ajánlásai alapján hozta meg a brit kormány. A növényvédő szerekkel foglalkozó szakértői bizottság (Expert Committee on Pesticides - ECP) és az egészségügyi és biztonsági kormányhivatal (Health and Safety Executive - HSE) szerint a metaldehid használata veszélyt jelent a madarakra és az emlősökre.

A metaldehid hatóanyagú csigaölő szereket 2022. március 31-én fogják kivonni a forgalomból, így a gazdáknak a Defra szerint elegendő idejük lesz arra, hogy másik növényvédő szer használatára álljanak át. A gyártók még egészen 2021. március 31-ig állíthatják elő a metaldehid tartalmú szereiket, az azt követő évben pedig a forgalmazók árusíthatják azt.

Ha hagyják őket elszaporodni, a csigák óriási károkat tudnak okozni a gabonafélékben, a káposztafélékben, a burgonyában és a repcében. A metaldehid tartalmú szerek nélkül azonban csak a vasalapú csigaölők maradnak a piacon, amelyek a gazdák véleménye szerint kevéssé hatékonyak, mint a metaldehid.

Victoria Prentis szerint a tudományos bizonyítékok meggyőzőek voltak, és a metaldehid környezetre és vadvilágra gyakorolt fenyegetése egyszerűen túl nagy volt. A Defra szerint a döntésük a gondos, tudományos mérlegelésen alapult. Ahogy a miniszter fogalmazott, a brit kormány elkötelezte magát amellett, hogy a koronavírus után egy zöldebb Angliát fog építeni, és a metaldehidre vonatkozó szigorítás csak egy újabb lépés a tisztább és zöldebb ország létrehozása felé. 2018-ban a Defra akkori minisztere, Michael Gove már bejelentette a metaldehid alapú csigaölők betiltását, de egy jogi kifogást követően meg kellett semmisítenie ezt a döntését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58