Farm a víz alatt: ennek a gazdaságnak vegyszerre és drága gépekre sincs szüksége

Farm a víz alatt: ennek a gazdaságnak vegyszerre és drága gépekre sincs szüksége

agrarszektor.hu
Mintha a vízben élő esőerdők lennének - legalábbis ilyennek tűnnek azok az élőlénytelepek, amelyek főként hínárból és kagylókból állnak. A Greenwave alapítói azt remélik, hogy a találmányuk hamar elterjed a világban, és megoldást kínál a klímaváltozásra.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az amerikai Greenwave nevű non-profit kezdeményezés a honlapján ad ismertetést, hogy miként kell létrehozni a víz alatti gazdaságokat, írta meg a HVG.hu. A hínárból és kagylókból álló telepek a legfenntarthatóbb módját képviselik az élelmiszertermelésnek, hiszen nem kell öntözni és műtrágyázni. A napfény, valamint a szén és a nitrogén felhasználásával növekednek, így segítenek helyreállítani a tengerek ökoszisztémáját.

A kezdeményezés kitalálója, Bren Smith szerint 20-50 ezer dollár szükséges az induláshoz, így a vertikális rendszerhez, az állványzathoz, amelyre a hínárok és a kagylók tapadnak, illetve a hajóhoz, amellyel a farmot a vízbe eresztik, és onnan kihúzzák. A Greenwave vezérigazgatója azt is elmondta, hogy már 120 halászt képeztek ki az új technológiára. A Greenwave célja az, hogy a következő 10 évben 10 ezer tengeri farmer kövesse a példáját.

Bren Smith beszélt arról is, hogy a klímaváltozás egyik fő forrása a mezőgazdasági termelés, de az ő módszerével épp az agrárium lehet az egyik megoldás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?