Sokkoló jelentés: óriási veszélyben vannak Európa természeti kincsei

Sokkoló jelentés: óriási veszélyben vannak Európa természeti kincsei

MTI
Veszélyben vannak Európa természeti kincsei, a nyilvántartások szerint világszinten és Európában is a tavalyi év volt az eddigi legrosszabb az erdőtüzek szempontjából, több mint 400 ezer hektár esett a tűz áldozatául a világban, az Európai Unióban 159 585 hektárnyi terület égett le - közölte pénteken közzétett jelentésében az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja.

A 2019-es adatokat rögzítő jelentés szerint az év folyamán az eddigi legerősebben sújtották a természetvédelmi területeket tűzek. A megállapítások szerint az éghajlatváltozás továbbra is kihatott az európai tűzveszély időtartamára és intenzitására. Márciusra, azaz az erdőtüzek szokásos időszakát megelőzően az Európai Unióban a teljes leégett terület meghaladta az elmúlt 12 év éves átlagát. A jobb felkészültségnek és a hatékonyabb reagálásnak köszönhetően azonban a 2019-es időszak volt az egyik legsikeresebb a balesetek és halálesetek megelőzése terén - közölték.

Tavaly az európai országok közül Spanyolország, Portugália és Lengyelország jelentette a legtöbb tűzesetet. Az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint 2019-ben az európai országok közül Romániában érte a védett területeket a legnagyobb mértékű kár, 73 444 hektárnyi terület égett le. Az erdőtüzek nagymértékben sújtották az európai Natura 2000 hálózat védett területeit. Az unióban tavaly leégett 159 585 hektárnyi területnek csaknem a fele ezeken a biológiai sokféleség szempontjából kulcsfontosságú övezeteken belül található. A jelentés kiemelkedőnek nevezete a vizsgált időszakot a balesetek és a halálesetek megelőzése szempontjából, ugyanis korábbi évek kimagasló számaival ellentétben az érintett országokban három haláleset történt erdőtüzek miatt.

Azt közölték, hogy az unió Kopernikusz műholdas rendszerének katasztrófakezelési szolgáltatás gyorstérképezési modulját 35 alkalommal, minden korábbinál többször aktiválták az erdőtüzek oltásának támogatására. Az uniós polgári védelmi mechanizmust öt alkalommal aktiválták erdőtűz miatt, és 2019-ben a rescEU révén korszerűsítették egy tűzoltó repülőgépekből és helikopterekből álló új kiegészítő tartalékkapacitás létrehozásával. 

Az Európai Bizottság közleményében arra emlékeztetett, hogy az európai zöld megállapodás részeként májusban előterjesztett biodiverzitási stratégia az európai erdők egészségének javítására és az erdőtüzekkel szembeni ellenálló képesség erősítésére fókuszál. Emellett legalább 2030-ig 3 milliárd fa ültetését tűzte ki célul.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?