Itt a jelentés: durván felpörgött a műtrágyabiznisz Magyarországon

Itt a jelentés: durván felpörgött a műtrágyabiznisz Magyarországon

MTI
A műtrágya-forgalmazók 2020-ban 1,9 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, a mennyiség 4,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet kiadványából.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat 2020-ban közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 84%-át értékesítette. A műtrágyaárak átlagosan 7,9%-kal csökkentek, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele a volumennövekedés ellenére 6,1%-kal 145 milliárd forintra mérséklődött 2020-ban.

Az elemzés szerint a mezőgazdasági termelők által 2020-ban vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 650 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával (+3,1%) magasabb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 6,6%-kal nőtt, míg a foszforé 3%-kal, a káliumé pedig 4,1%-kal kevesebb lett, mint a bázisidőszakban.

Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva a teljes műtrágya-értékesítés volumene 7%-kal nőtt 2020-ban. Az összetett műtrágyák forgalma 0,5%-kal, az egykomponensű nitrogéné 9%-kal emelkedett, míg a káliumé 14%-kal csökkent tavaly a 2015-2019-es évek átlagához mérten. Legjelentősebben, közel négyszeresére, az egykomponensű foszforműtrágyák volumene nőtt a megelőző öt év átlagához képest.

A műtrágya iránti kereslet első két negyedév közötti megoszlása 2020-ban a korábbi évhez képest megváltozott: a termelők 2020-ban a teljes műtrágyamennyiség 40%-át az első negyedévben vásárolták meg, 15%-át a második negyedévben, míg ez a két érték 2019-ben 36% és 19% volt, vagyis a tárgyév első negyedéves forgalma erősödött a második negyedév ellenében. A harmadik negyedévre esett a beszerzések 25%-a, a negyedik negyedévre pedig a maradék 20%, ez a megelőző évhez képest érdemben nem változott - derült ki a NAIK-Agrárközgazdasági Intézet kiadványából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?