Ilyet még nem láttál: érdekes jelenséget fotóztak a szántóföldön Pest megyében

Ilyet még nem láttál: érdekes jelenséget fotóztak a szántóföldön Pest megyében

agrarszektor.hu
Látványos és érdekes meteorológiai jelenséget kaptak lencsevégre pénteken Pest megyében, Tápiógörgye határában ugyanis párolgott a szántóföld.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Látványos felvételek készültek pénteken a szántón Tápiógyörgye határában - írja az Időkép. A videón jól látszik, hogy olyan, mintha a föld párologna.

Ez a jelenség úgy alakulhatott ki, hogy a napsütés hatására a szántó, illetve a felette lévő légréteg felmelegedett (itt most ne nyári melegre gondoljunk, a levegő nagyjából 5-6°C-os lehetett). Majd megérkezett a hózápor, vagy hódara zápor a területre, mely belepte vékonyan a tájat, illetve ezzel együtt a környezet levegőjét is lehűtötte. Amikor újra kisütött a nap, ez a vékony lepel elolvadt, és ahogy egyre jobban elkezdte újra melegíteni a talajt a napsugárzás, a talaj felszínén lévő vízzé olvadt hó párologni kezdett, de mivel a levegő még lehűtött állapotban volt, így a párolgó víz miatt könnyebben telítetté vált a talajközeli légréteg, így a nedvesség kicsapódott belőle, láthatóvá vált. Mozgása pedig a talaj közelében fújó szélnek volt köszönhető.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?