Ilyet még nem láttál: érdekes jelenséget fotóztak a szántóföldön Pest megyében

agrarszektor.hu
Látványos és érdekes meteorológiai jelenséget kaptak lencsevégre pénteken Pest megyében, Tápiógörgye határában ugyanis párolgott a szántóföld.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Látványos felvételek készültek pénteken a szántón Tápiógyörgye határában - írja az Időkép. A videón jól látszik, hogy olyan, mintha a föld párologna.

Ez a jelenség úgy alakulhatott ki, hogy a napsütés hatására a szántó, illetve a felette lévő légréteg felmelegedett (itt most ne nyári melegre gondoljunk, a levegő nagyjából 5-6°C-os lehetett). Majd megérkezett a hózápor, vagy hódara zápor a területre, mely belepte vékonyan a tájat, illetve ezzel együtt a környezet levegőjét is lehűtötte. Amikor újra kisütött a nap, ez a vékony lepel elolvadt, és ahogy egyre jobban elkezdte újra melegíteni a talajt a napsugárzás, a talaj felszínén lévő vízzé olvadt hó párologni kezdett, de mivel a levegő még lehűtött állapotban volt, így a párolgó víz miatt könnyebben telítetté vált a talajközeli légréteg, így a nedvesség kicsapódott belőle, láthatóvá vált. Mozgása pedig a talaj közelében fújó szélnek volt köszönhető.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?