Keresztbe tett az időjárás a növényeknek: több hetes a lemaradás a magyar földeken

Keresztbe tett az időjárás a növényeknek: több hetes a lemaradás a magyar földeken

agrarszektor.hu
A jó májusi nevelő időhöz csapadék és meleg kell. A tegnap kezdődött csapadékos időszak országszerte hoz esőt, nagy valószínűséggel megáznak az állományok a jövő hét elejéig. Szükség is van a csapadékra, a talaj fölső rétege ugyanis nagy területen száraz, a frissen kelt kapás növények, és az őszi vetések is meghálálják majd. A fejlődésben egyébként 1-2 hetes lemaradás van a hideg tavaszi idő miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt héten több hidegfront is átvonult hazánk fölött, hűvös levegőt szállítva, így vasárnap reggelre ismét igen erősen lehűlt a levegő, a fagyzugos részeken gyenge fagyok is kialakultak - írja a met.hu. A hét elejétől délies áramlással intenzív melegedés kezdődött, a hőmérsékletek már a nyarat idézték, főleg kedden. A múlt heti frontok inkább csak a nyugati, délnyugati országrészbe hoztak számottevő csapadékot (10-25 mm), az ország nagyobb részén 5 mm alatt maradt a csapadék mennyisége. Szerdán egy hullámzó frontrendszer érkezett délnyugat felől, mely pár fokkal hűvösebb és nedves levegőt szállított térségünkbe, így egyre többfelé fordult csapadékosra az idő. Az elmúlt 10 nap során jellemzően 5-35 mm csapadék hullott az országban, délnyugaton a több, míg a Matyóföldön 1 mm sem hullott. Az elmúlt 30 csapadékösszege nagyjából az átlag körül van (az Alföldön van 10-20 mm hiány), míg a 90 napos összeg szinte országszerte 30-60 mm-es hiányt mutat. A talaj felső rétegét (20 cm) tekintve a legszárazabb talajok a főváros és a Jászság térségében fordulnak elő, de az Alföld és a Kisalföld nagy részén is 50% alatt alakul a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető víztartalom arányában. A mélyebb talajrétegek még kellő nedvességet raktároznak.

Ahol kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, gyors fejlődésnek indult a vegetáció május eleje óta. Az őszi kalászosok a szárbaindulás fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak, és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok. Ezekre a növényekre jól jött az elmúlt napok meleg időjárása, de a csapadékosra fordult, kissé hűvösebb idő is ideális lesz. A napraforgó Miskolc térségében már jellemzően kisorolt, a vetés idejétől függően szikleveles és 2-4 leveles állapot között vannak az állományok. A korábban vetett kukorica már 1-3 leveles, de vannak még ki nem kelt táblák. A talaj nedvessége ebben a térségben optimális, a folytatásban országszerte várható csapadék mindenhol ideális körülményeket teremt majd.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A gyümölcsök közül Miskolc térségében teljes virágzásban a dió, a birs és (érdekességként) a házi berkenye, az alma a virágzás végén jár. Ez körülbelül két hetes lemaradást jelent a szokásos időpontokhoz képest, de a lemaradás a természetes vegetációban is megfigyelhető. A körtén egyelőre szépen mutatkozik a termés. A tavaszi fagyok hatása jól látszik, alig találni terméskezdeményt a kajszin és mandulán. Az akácon 3-4 cm-es a bimbó.

A folytatásban változékony, főleg hétfőig többször csapadékos idő várható. Eső, zápor, zivatar egyaránt valószínű. A csapadék mennyisége a következő egy hét során összességében akár a 10-20 mm-t is meghaladhatja területi átlagban, de kisebb körzetekben ennél több is hullhat. A talaj nedvességtartalma országszerte növekedni fog, nagy valószínűséggel megáznak a fejlődő növényállományok. A hőmérséklet maximuma 20 fok körül várható, a fagyosszentek nem hoznak fagyokat, abból már volt éppen elég a tavasszal. Hétfőtől-keddtől érkezik majd nyugati áramlással pár fokkal hűvösebb, kissé szárazabb, óceáni levegő fölénk. Főleg pénteken és kedden-szerdán a szél is többfelé megerősödik majd. A levegő páratartalma gyakran és tartósan lesz 70-80% fölött, ez pedig a gombás megbetegedéseknek kedvezni fog.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?