Kiadták a riasztást: kegyetlen zivatarokkal és vad széllel csap le a vihar az országra

Kiadták a riasztást: kegyetlen zivatarokkal és vad széllel csap le a vihar az országra

met.hu
Augusztus 1-jén szó szerint bármi megtörténhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az északnyugati és északi részére, de az ország szinte teljes területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt. Az Alföldön a hőség miatt harmadfokú figyelmeztetést is kiadták már. A nap során bárhol, bármikor kialakulhatnak záporok, zivatarok, amelyeket erős szél és esetenként akár jég is kísérhet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. A nap első felében átmenetileg kevesebb helyen, majd délutántól többfelé várható zápor, zivatar, kisebb számban a Dél-Dunántúlon várható megjelenésük - olvasható a met.hu napi előrejelzésében. Heves zivatarok is lehetnek. A keleti, délkeleti szél délnyugatira, majd a front érkezésével északnyugatira fordul, és nagy területen viharossá fokozódik. Emellett zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 38 fok között valószínű. Késő este 16 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az éjféli órákig lecsengenek a záporok, zivatarok, majd ezt követően túlnyomóan derült vagy gyengén felhős lesz az ég, ugyanakkor a délnyugati megyékben erős maradhat a gomolyfelhő-képződés, és néhol további zápor, zivatar előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

Zivatarveszély miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Pest, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyékben elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarveszély miatt. Békés és Csongrád-Csanád megyében vörös figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint hajnalban és reggel az ország északnyugati felén kell zivatarok kialakulására számítani. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt 10-20 mm, néhol ennél több sem kizárt), erős szél (40-60 km/h) és jégeső kísérheti.

Átmeneti szünetet követően napközben az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar. A Dél-Dunántúlon kisebb számban és kevésbé intenzív gócok várhatók, ezzel szemben délután, este az Alföld, Északi-középhegység vidéke lehet leginkább érintett. A legjellemzőbb és legnagyobb veszélyforrás a szélvihar (60-90 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt) lesz, de jégeső (2-4 cm), esetleg felhőszakadás (20-40 mm) is lehet. Az éjféli órákra várhatóan megnyugszik a légkör. Az Országos Meteorológiai Szolgálat megjegyezte, hogy a nap során nem kizárt piros fokozat kiadása sem.

A Dunántúlon napközben a délnyugati, este az északnyugati szél zivatartól függetlenül is viharos (~65-75 km/h) lehet. Az Alföldön továbbra is 27-29 fok között alakul a napi középhőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?