Megtudtuk: új tulajdonosa van a tokaji gigaborászatnak

agrarszektor.hu
Befejeződött a Grand Tokaj Zrt. tulajdonosváltásának jogi folyamata, amelynek eredményeképpen megszűnt a magyar állam tulajdonosi szerepvállalása a Tokaji borvidéken és ezzel a teljes magyar bortermelésben. A társaság új tulajdonosa az idei évben megalapított, a Tokaji borvidék felemelkedését és borkultúrájának fejlesztését is célul kitűző Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány. A Grand Tokaj Zrt. a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel való együttműködés révén, versenypiaci alapokon folytatja tevékenységét, ugyanakkor korábbi régiós integrátori szerepét is megtartja.

Megtörtént a Grand Tokaj Zrt. tulajdonos-váltásának bejegyzése. Ennek értelmében az UNESCO világörökség részét is képező Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legjelentősebb borászataként tevékenykedő társaság 100%-os tulajdonrészét a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány vette át.

Szabó László, a Grand Tokaj Zrt. újonnan létrehozott Ügydöntő Felügyelő Bizottságának elnöke elmondta, hogy a Tokaji borvidék életében több mint 70 éve meghatározó szerepet betöltő, eddig állami tulajdonú társaság elkötelezett a régió megújításában, valamint a magyar bor külföldi presztízsének emelésében. Az új működési struktúra pedig lehetőséget kínál arra, hogy a minőségi borok készítésének gyakorlatát az eddiginél szorosabban összekapcsolják az elméleti és gyakorlati képzéssel, és tovább erősítsék a magyar borászatok szakember-utánpótlását is - erősítette meg Szabó László.

A modellváltás eredményeképpen immár teljes egészében piaci alapokra helyezve tudjuk tovább folytatni a munkánkat, és építeni a vállalat pozícióit a minőségi borok termelése és értékesítése területén. Eközben a sárospataki székhelyű Tokaj-Hegyalja Egyetemmel induló közös munka megteremti a lehetőségét annak, hogy jól képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fiatal szakembereket is a társasághoz tudjunk vonzani

- fejtette ki Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.

Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. új vezérigazgatója

A cégvezető hozzátette: fontos, hogy az integrátori szerződéseken keresztül a vállalat továbbra is kiszámítható partnere tud lenni a helyi szőlőtermesztőknek. A minőségi alapanyagtermelésre képes termelők a jövőben is biztosan számíthatnak a Grand Tokaj Zrt. partnerségére.

A korábban Tokaj Kereskedőházként ismert szőlőalapanyag felvásárló, borkészítő és értékesítő társaság megújulása 2013-ban kezdődött el, a szőlőtermesztés területén bevezetett minőségbiztosítás és a technológiai fejlesztések nyomán pedig látványosan javult a cég termékeinek piaci presztízse. A 2016 óta Grand Tokaj márkanéven értékesített borok csaknem minden hazai kiskereskedelmi lánc polcain megtalálhatóak, emellett a társaság ma már 38 országba exportálja termékeit. Ennek köszönhetően a Grand Tokaj Zrt. jelenleg éves szinten mintegy 5 millió palack bort készít és értékesít eredményesen. Goreczky Gergely elmondta, hogy talán a legnagyobb szakmai sikerüket éppen az idei évben érték el, ugyanis a 2021-es Decanter World Wine Awards nemzetközi borversenyen a 2014-es 5 Puttonyos Aszú és a 2013-as évjáratú Eszencia egyaránt platina minősítésben részesült, mindkét tétel 97 pontot ért el.

A Grand Tokaj Zrt. tulajdonosi jogainak átvétele további értékes szinergiákat kínál az elméleti képzés és a gyakorlati termelés között. Mindez új lehetőséget nyújt a Tokaji borvidék fejlődésének támogatására, a tokaji bor presztízsének és szerepének megerősítése és a térség lakosságmegtartó erejének fokozására

- emelte ki Prof. dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért (THE) Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem képzési szerkezete az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Campus alapjain jött létre, több képzési szinten és munkarendben. Így mintegy 330 hallgatója összesen 15 alapképzést, mesterképzést, illetve felsőoktatási szakképzést nyújtó szakon folytatja vagy kezdi meg a jövőben tanulmányait. A szőlész-borász szak mellett a Comeniusi értékeket hordozó pedagógusképzés, kulturális örökség kutatás és számos turisztikai irányú képzés járul hozzá ahhoz, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem prominens szereplővé váljon a térség felsőoktatásában.

(A cikkben szereplő képek forrása: Grand Tokaj Zrt.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?