Ezt a hibát sokan elkövetik: így gondozd a mikulásvirágot, hogy mindig virágozzon

Ezt a hibát sokan elkövetik: így gondozd a mikulásvirágot, hogy mindig virágozzon

agrarszektor.hu
A mikulásvirág hazai piacán még mindig a piros szín dominál, pedig sok más színű változat is elérhető - hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai egyeztetésén. Itthon elsősorban december elején, Mikulás-napkor vásárolják a növényt, míg például Németországban "Weinachtsstern/karácsonyi csillag" néven a teljes adventi időszak hagyományos portékája.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Európa legtöbb országában a mikulásvirág a karácsonyi készülődés elhagyhatatlan kísérője; egy, a késő őszi, téli időszakban nyíló, rövidnappalos, virágzó cserepes dísznövény - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Hazánkban korábban sokáig a nagy fellevelű, magasabb növények iránt volt erősebb a kereslet, ám az utóbbi években megjelentek a kisebb termetű, piros és színes fellevelű fajták, melyek könnyebben szállíthatók, kevésbé törékenyek és nagyon dekoratívak.

Magyarországon mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel, az őszi-téli kínálatban megjelenő áru 90 százalékát ők állítják elő. Miután a mikulásvirágok rendkívül érzékenyek a hosszú szállításra, kevesebb import érkezik, így az idei hazai kereslet nagy részét is várhatóan a magyar áru fogja kielégíteni.

A hazai vásárlók döntő többsége a piros mikulásvirágot keresi, jóllehet a kínálatban megjelentek a piros árnyalatai, valamint a rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színű fajták is. Az alkalomra termesztett áru mintegy tizedét már az extrább színek teszik ki. A színes fajták előnye nemcsak szépségükben rejlik, de bővítik az otthonok dekorációs lehetőségeit és megnyújthatják az értékesítési szezont, ami fontos szempont a kertészetek üzletmenetében.

A mikulásvirágok minden különösebb szaktudás nélkül, könnyen gondozható szobanövények, akár március végéig, április elejéig virágoznak. Kedvelik az egyenletes vízellátást (lehetőleg lágy vízzel öntözzük), míg a pangó vízre érzékenyek. Jellemzően a levelek lepotyogását is a túl gyakori vagy túl ritka öntözés okozza, ezért két öntözés között mindig várjuk meg, amíg a cserép földjének felső része megszikkad, illetve öntözés után a cserépalátétből mindig öntsük ki a felesleges vizet. A nyáron át tartott, már zöld levelekkel rendelkező mikulásvirág újravirágoztatható, fellevelei szépen elszíneződnek, ha az őszi rövidnappalos időszakban zavaró fényektől mentes sötét környezetet (pl. heteken át tartó fekete fólia vagy zacskó takarás a lámpával megvilágított időszakban; este betakar, reggel eltávolít) tudunk teremteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?