Hamarosan megalakulhat az egyiptomi-magyar mezőgazdasági szakbizottság

Hamarosan megalakulhat az egyiptomi-magyar mezőgazdasági szakbizottság

agrarszektor.hu
Közös egyiptomi-magyar mezőgazdasági szakbizottság felállításáról állapodott meg Nagy István agrárminiszter és Esszajid Elkoszajar, az Egyiptomi Arab Köztársaság mezőgazdasági és talajjavítási minisztere a két tárcavezető csütörtöki budapesti találkozóján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István agrárminiszter az egyeztetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország egyre több területen működik együtt, ami nemcsak a mezőgazdaság, hanem a gazdák számára is előnyös. A tárcavezető példaként említette az oktatást, a vízgazdálkodást, a vetőmagtermesztést és az állattenyésztést is. A miniszter kiemelte, a mezőgazdaság stratégiai ágazattá válik mindenhol a világban, az élelmiszeripar és az ivóvíz kérdése fogja meghatározni az előttünk álló időszakot. Az éghajlatváltozáshoz pedig az egész agráriumnak alkalmazkodnia kell. Az aszály és az állatbetegségek ugyanis nem állnak meg a határokon, ezért közös válaszokat kell adnunk az előttünk álló kihívásokra, amihez a legszélesebb körű nemzetközi együttműködés szükséges - tette hozzá. Nagy István nemzeti kincsnek nevezte hazánk genetikai sokféleségét, egyúttal arra is kitért, hogy Magyarország a világ egyik legnagyobb vetőmagexportőre. Kifejtette, a hazai tudást és tapasztalatot készek vagyunk megosztani Egyiptommal is.

A megbeszélésen Esszajid Elkoszajar egy egyiptomi-magyar mezőgazdasági szakbizottság felállítására tett javaslatot, ami hozzájárulna a két ország agrárkapcsolatainak elmélyítéséhez és a megszerzett nemzeti tapasztalatok átadásához. A miniszter a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást tartja az egyik legfontosabb feladatnak, ami komoly kérdések elé állítja az agráriumot is, szerinte a mezőgazdaság és élelmiszeripar nemcsak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. Hangsúlyozta, Egyiptomban a lakosság egynegyede él az agráriumból, ami a GDP 15-16%-át teszi ki, az exportnak pedig a 17%-át adja. A találkozó végén a miniszterek tárcaközi halászati együttműködésről szóló egyetértési szándéknyilatkozatot írtak alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?