2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Rengetegen jelentkeztek idén erre az egyetemre Magyarországon: tudnak valamit?

agrarszektor.hu
Célunk, hogy Magyarországon nemzetközileg is eredményes, erőforrás-hatékony és magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaság és élelmiszeripar működjön - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) évzáró ünnepségén. Az évzárón az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is együttműködési megállapodást kötött az egyetemmel.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A tárcavezető hangsúlyozta, a magyar agrárium számára nélkülözhetetlen, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak, akik stratégiai gondolkodás mentén, jövőorientáltan élnek a lehetőségeikkel, és képesek használni a modern, digitális eszközöket. A MATE küldetése, hogy versenyképes tudással rendelkező szakembereket képezzen mindezen feladatok elvégzéséhez. Az agrár-felsőoktatás az ágazat jövőjének letéteményese - tette hozzá.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Kifejtette, az egyetem hallgatóinak két legfőbb célterülete a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, mindkettő kiemelt stratégiai ágazat. Az elmúlt időszakban jelentkező kihívások ellenére ez a két terület biztosította és jelenleg is biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, valamint az export révén más országok élelmezésében is részt vállal.

Nagy István elmondta, hogy a MATE ősztől 5 campuson és 3 képzési helyen, mintegy 16 ezer hallgatót fogadhat, és bizakodásra ad okot, hogy az idén ide jelentkező csaknem 6 ezer diákból több mint 3 ezren első helyen jelölték meg az intézményt. A miniszter kiemelte, hogy a 2027-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban a gazdaságok fejlesztésére soha nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre. A magyar kormány maximális mértékben biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az EU-s források mellé, így összesen 4265 milliárd forint jut a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar és a vidéki települések fejlesztésére.

A MATE évzáróján az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is együttműködési megállapodást kötött az egyetemmel. Ezt az ÁSZa tudományos kapcsolatok jelentőségével indokolta. Ahogy az MTI-nek megírták, az egyetemek és a gazdaság szereplőinek összefogása kulcsszerepet játszik a tudásalapú társadalmat lendületbe hozó ötletek terjesztésében, a versenyképesség és az életszínvonal növelésében. A megállapodás olyan képzésekre, módszertani és kutatási tevékenységekre terjed ki, amelyek a vezetés, a szervezés színvonalát, a pénzügyi tudatosságot erősítik.

Az ÁSZ az elmúlt években számos területen támogatta a pénzügyi kultúra fejlesztését, az etikus közpénzügyi vezetőképzést, illetve a pénzügyi tudatosságot. A tudományos kapcsolatok bővítésével a közlemény szerint a közpénzek kezelését, a közvagyon-gazdálkodást szeretnék fejleszteni.

(A cikkben szereplő képeket Pelsőczy Csaba készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33