Egyre több fiatal választja ezt a képzést Magyarországon: ezért ilyen népszerű

Egyre több fiatal választja ezt a képzést Magyarországon: ezért ilyen népszerű

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbb az agrár felsőoktatás, amit igazolnak az idei felvételi eredmények is - közölte az agrárminiszter. Nagy István kiemelte, az Oktatási Hivatal által működtetett felvi.hu adatai alapján első helyen 4764 diák jelentkezett agrár képzési területre, közülük pedig 4082 fő kezdheti meg szeptembertől tanulmányait, ami több mint 28%-os bővülést jelent a korábbi évhez képest.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy stratégiai ágazattá vált a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Hangsúlyozta, a biztonságos élelmiszer-ellátás nemzetbiztonsági kérdés is. Ezért a jövő szakembereinek a felsőoktatásban megszerzett tudással kell megtalálniuk a 21. század kihívásaira a megfelelő válaszokat. Ehhez erős agrár-felsőoktatásra, és az ezzel szorosan együttműködő kutatási háttérre van szükség.

Cél, hogy az agrár-felsőoktatás a piaci szereplőkkel szorosan együttműködve, igényeikhez igazodva versenyképes tudással vértezze fel a hallgatókat. Ehhez kiváló lehetőséget teremt a duális képzési forma, mely az agrár-felsőoktatásba jelentkezett hallgatók körében is egyre népszerűbb. Versenyképes tudás nélkül ugyanis nincs versenyképes agrárium. Jó látni, hogy ezt egyre többen ismerik fel - mondta az agrárminiszter, hozzátéve, hogy azt is örömteli látni, hogy a diákok agrár-felsőoktatásba vetett bizalma folyamatosan növekszik.

Nagy István hangsúlyozta, ma Magyarországon a diákok nyolc felsőoktatási intézmény közül választhatnak, ha agrár felsőoktatási tanulmányokat szeretnének folytatni. Így minden olyan diák, aki az agráriumban akar továbbtanulni, megtalálhatja a számára testhezálló szakot és felsőoktatási intézményt. Az agrár felsőoktatás nyitottsága, illetve az itt tanulható alap, mester, és osztatlan képzésekben a hallgatók egyre inkább biztos tudást, egzisztenciális lehetőséget, hosszú távú perspektívát látnak. Ezt a folyamatot jól jelzi, hogy például a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a felvett hallgatók száma 32%-kal, míg a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karára felvett hallgatók létszáma összesen 36%-kal növekedett.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján azt lehet mondhatjuk, jó úton járunk. A megkezdett utat folytatnunk kell, hiszen a cél, hogy a magyar agrárium számára biztosítsuk a középfokú szakképzésen át a felsőoktatásig a megfelelő szakember utánpótlást. Ehhez minden támogatásra szükség van, hiszen közös érdekünk a hosszú távú biztonságos élelmiszer előállítás biztosítása, mely jól képzett szakemberek nélkül nem megvalósítható

- mondta Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?