Új agrárképzési stratégiát hozott létre a MATE

Új agrárképzési stratégiát hozott létre a MATE

agrarszektor.hu
A MATE2030 stratégia megalkotásával a jövő agrárgenerációjának képzését, az innovációk megteremtését, a tudásintenzív mezőgazdaság erősítését, a nemzeti versenyképesség növelését, a zöld jövő további építését, az agrárközösség összefogását és a vidék-város közötti kohézió elősegítését tűzte zászlójára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az öt fő terület mentén kijelölt munka a MATE 2021. február 1-jei megalakulásával már megkezdődött, így érezhetők már az első pozitív hatások is. A képzési kínálat megújulása és az oktatási-kutatási infrastruktúra fejlesztése mellett az egyetem a nemzetközi rangsorokon is jelentősen előrelépett: a QS agrártudományi rangsorában például két év alatt 100 helyet javított, a THE rangsorának éhezés elleni küzdelmet meghatározó kategóriájában pedig egyetlen magyarként került a világ 100 legjobbja közé.

Céljaink eléréséhez új alapokra helyezzük az egyetem szerepfelfogását: nem követni, hanem alakítani kívánjuk a változás irányát. Célunk, hogy a MATE a régió vezető agráregyetemeként Kelet-Közép-Európa olyan szakmai bástyájává váljon, ami sikeresen csatornázza be a regionális szakértelmet a nemzetközi akadémiai véráramba. Stratégiánkat követve olyan egyedi tudásbázist és társadalmi összefogást hozunk létre, amely új lendületet ad a magyar mezőgazdaságnak a globális versenyben való szintlépéshez

- hangsúlyozta Gyuricza Csaba rektor.

A magyar élelmezésbiztonság jövőjének kulcsa a tudásintenzív mezőgazdaság erősítése, aminek létrehozásában a MATE elengedhetetlen szerepet játszik. Az egyetem kutatási és innovációs tevékenysége lefedi a teljes ellátási láncot, ami nagyban hozzájárul a nemzeti önellátás tudástőkéjének fejlesztéséhez. Mindez az egyetem kiemelkedő vállalati kapcsolatrendszerével együtt kiváló termőtalajt biztosít egy nemzetstratégiai szintű agrárinnovációs ökoszisztéma létrehozására.

A trendek alapján jól látszik az is, hogy a jövő agrárgenerációjának minden eddiginél nagyobb szüksége lesz olyan készségek elsajátítására, mint a technológiai tudatosság, az innovációs fogékonyság, a fenntarthatósági szemlélet, a globális kitekintés és a stratégiai tervezés, ugyanis ezek biztosítják számukra a jövő kihívásaihoz való alkalmazkodást. A MATE végzett hallgatói mindezt a tudást itthon és a nemzetközi agráriumban is kamatoztatni fogják, és ezáltal hatékonyan járulhatnak hozzá a hazai és globális problémák megoldásához.

Fontos arra is kitérni, hogy a klímaváltozás és a kapcsolódó társadalmi-gazdasági kihívások új szerepbe helyezik a világ agráregyetemeit. Jelentősebb hangsúly került ugyanis arra, hogy a naprakész tudást hogyan lehet a lehető legrövidebb idő alatt széles közeg számára érthetővé és alkalmazhatóvá tenni és ezzel együtt az agrárium megítélését pozitív irányba változtatni. A gyors és közvetlen hatásgyakorlás érdekében a MATE minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet majd arra, hogy kiterjessze tudását a kapuin túl, legyen szó szakpolitikai tanácsadásról, a hazai gazdáknak nyújtott továbbképzésekről és szolgáltatásokról, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokról, a nemzeti élelmiszerbiztonság garantálásáról, vagy táj- és környezetvédelmi kezdeményezésekről.

(Címlapkép forrása: MATE)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?