Durva év volt 2021: sokkoló, mekkora kárt okoztak idén a természeti katasztrófák

MTI
Mintegy kétszázötvenmilliárd dollárnyi kárt okoztak természeti katasztrófák 2021-ben a Swiss Re svájci viszontbiztosító-társaság közzétett előzetes becslései szerint. Ez az összeg 24 százalékkal több, mint a tavalyi.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A biztosítótársaságok ezzel összefüggésben 105 milliárd fizettek ki, ami 17 százalékos emelkedést jelent a tavalyihoz képest - írta közleményében a Swiss Re. A természeti katasztrófákat tekintve ez volt a negyedik legköltségesebb év a biztosítótársaságok számára 1970 óta.

2021-ben a természeti katasztrófákból fakadó biztosított veszteségek összege újra meghaladta az előző tíz év átlagát

 - tette hozzá a csoport, amely a biztosítók biztosítójaként végzi tevékenységét. A Swiss Re rámutatott: az elmúlt évtizedekben átlagosan 5-6 százalékos veszteségnövekedést tapasztaltak.

Idén a legköltségesebb természeti katasztrófa az Ida hurrikán volt a biztosítók számára, amely áradásokhoz vezetett New Yorkban is. Az okozott károkat 30-32 milliárd dollárra becsülték. Ezt követte az Uri téli vihar és hideghullám, amely végigsöpört Texason, és komoly károkat okozott az elektromos hálózatban. Ennél az esetnél a biztosítók által fedezett károk összege 15 milliárd dollárra tehető.

Európában a nyári németországi és belgiumi áradások voltak a legköltségesebb természeti katasztrófák. Az árvíz 40 milliárd dolláros gazdasági kárt okozott, a biztosítótársaságok 13 milliárd dollárt fizettek ki ügyfeleiknek.

A természeti katasztrófákhoz társulnak még az emberek által okozott balesetek. A gazdasági károkat 9 milliárd dollárra becsülték idén, ami 38 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. A biztosítókhoz 7 milliárd dollárról nyújtottak be számlát, ez 24 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?