Nagy gondok vannak a kaliforniai paprikával: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

Nagy gondok vannak a kaliforniai paprikával: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

agrarszektor.hu
Számos országban hűvös és napfényhiányos volt az idei zöldségtermesztési szezon kezdete, ami nem kedvezett a kaliforniai paprika fejlődésének. Hollandiában és Belgiumban a magas energiaárak miatt a termelők nagy része úgy döntött, hogy ezt a hideghullámot nem is próbálja meg fűtéssel ellentételezni, inkább pár héttel későbbre tolják a betakarítást. Spanyolországban a novemberi alacsonyabb hőmérsékletek miatt a januári termés várhatóan alacsonyabb lesz, míg Izraelben a hőmérséklet emelkedése miatt némi csúszást követően összességében valamivel kedvezőbb a kép, és a termelés már február elején visszaállhat a normál szintre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei szezon kezdete számos országban hűvös és napfényhiányos volt, ami nem kedvezett a kaliforniai paprika fejlődésének - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a FreshPlaza legfrissebb világpiaci áttekintése alapján. A jelentés szerint Hollandiában és Belgiumban a magas energiaárak miatt a termelők nagy része döntött úgy, hogy inkább nem is próbálják meg fűtéssel kivédeni ezt a hideghullámot, hanem pár héttel későbbre tolják a betakarítást. Spanyolországban a novemberi alacsonyabb hőmérsékletek miatt a januári termés várhatóan alacsonyabb lesz, ezzel szemben Izraelben a hőmérséklet emelkedése miatt némi csúszást követően ugyan, de összességében valamivel kedvezőbbé vált a kép, és a termelés már február elején visszaállhat a normál szintre.

Hollandiában és Belgiumban a napfényhiány és magas energiaiárak okoznak gondokat a termelőknek

Részint a későbbi ültetés, részint a kedvezőtlen időjárás miatt lelassult a holland és belga termelés, mivel az egekbe szökő energiaárak miatt mindenki igyekezett spórolni a fűtéssel és a világítással, márpedig az eddig beérkezett adatok szerint ez a január historikusan sötét, fényszegény hónapnak néz ki. A termesztők szerint a betakarítás néhány hetet csúszni fog, ami egyben azt is jelenti, hogy kora tavasszal szűkös kínálat várható ebből a paprikatípusból. Márciusban hagyományosan nehéz megoldani a piac ellátását, csakhogy az idei év még a korábbiaknál is bonyolultabbak ígérkezik: mindenki árgus szemekkel figyeli a spanyol importot. A déli országokból érkező behozatal általában február végén kezd csökkenni, csakúgy, mint a minőség, így az áruházakban a ritkásan berakott polcok, és a termékek mellett a rosszabb minőségre figyelmeztető feliratok szokványos, visszatérő jelenségnek számítanak március elején. Meg kell jegyezni, hogy mindezidáig a spanyol importáru minőségével semmi gond nem volt, köszönhetően a stabilan hideg, de javarészt szára télnek - a csapadék hiánya miatt különösebb minőségi problémák nem merültek fel.

Németországban magasan áll a spanyol kaliforniai paprika ára a piacokon

A piacot jelenleg a spanyol áru dominálja, miközben a török és a marokkói szállítmányok kiegészítő mennyiségben vannak jelen. A fogyasztói igényeket különösebb gond nélkül elégíti ki a bő kínálat, az árak egy kicsit magasabbak a tavalyiaknál. Érdekesség, hogy az újévet követően a spanyol termelők kivártak, és a sárga kaliforniai paprikát egyre kisebb mennyiségben kezdték szedni, mert annyira alacsony volt az ára, így átmeneti jelleggel az import termékek minősége és tárolhatósága fokozatosan romlani kezdett.

Spanyolországban a hideg miatt alacsonyabb termelés, hiány várható piros és zöld paprikából

Almeriában a paprikaszezon viszonylag csendes, ami megszokott ugyan az évnek ebben az időszakában, viszont a mennyiség visszaesésére lehet számítani, mivel a gazdák a zöld paprika helyett már megkezdték az áprilisban beérő görögdinnye előkészítését. A szakértők szerint 2-3 hét múlva a piros és a zöld paprikából is hiány alakulhat ki, míg jelenleg a sárga és a narancssárga színű zöldségek kínálata alacsonyabb kissé a vártnál. Jelenleg néhány különlegesebb fajta, mint például a Sweet Palermo ára is alacsony, de ez várhatóan februárban ismét emelkedni fog. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a paprikaszezon áprilisban alacsony készletekkel fog befejeződni.

Olaszországban a nagykereskedők a folyamatos áruellátást keresik

Az olasz piacokon ilyenkor általában a piros és sárga spanyol paprika található a nagyobb standokon, és nem olasz termékek. Ennek magyarázata, hogy a nagykereskedők a spanyol kaliforniai paprikát részesítik előnyben, mivel a holland túl drága, az olasz piros és sárga paprika pedig gyakran nem eléggé uniformis sem színben, sem méretben. A tavalyi évben a fogyasztás alacsonyabb volt a szokásosnál, és ez alacsony árakkal is párosult. Az idei szezonban elsősorban a termelési költségek emelkedése jelent majd problémát. Számos termelő hagyhatja abba a termesztést, ami bizonytalanná, kiszámíthatatlanná teheti a kínálatot.

Izraelben magas hozamokra és logisztikai problémákra lehet számítani

A kaliforniai paprika minősége és hozamai az idei szezonban kifejezetten jók, most leginkább logisztikai problémák okoznak fejfájást az exportőröknek (hajók késése, légi konténerek hiánya stb.), no és a kedvezőtlen árfolyam. Az izraeli paprikaexport fő célpontja jelenleg Oroszország, de kisebb mennyiségek az Egyesült Királyságba és Kelet-Európába is érkeznek, korábban pedig az USA és Kanada volta fő felvevő piac. Némi megtorpanás érezhető az Arava régióban, ahol az extrém hideg miatt néhány hetes késedelmet szenved a betakarítás, de hamarosan innen is megkezdődhet a nagyobb mennyiségű export. A szezon vége általában áprilisra tehető.

Észak- és Közép-Amerikában alapvetően biztatóak a kilátások

A mexikói Sinaloa körzetben a tavalyi megkésett termesztéssel szemben a megszokottnak megfelelően kezdődött az idei szezon: december 10-én a kaliforniai paprika, december 15-én pedig a miniparika termesztése kezdődött meg, ami általában január közepére fut fel. Jelenleg jók a hozamok, kaliforniai paprikából a tavalyinak megfelelő, minipaprikából pedig nagyobb mennyiség áll rendelkezésre. A kereslet megfelelőnem mondható, bár a HoReCa-szektor igénye visszaesést mutat az utóbbi évekhez képest, és igen magasak, november óta 30-40%-kal nőttek a szállítási költségek, különösen a keleti parton. A kilátások szerint a mostani stabil kínálat májusig tartható is lesz, ekkor szokott a termelés és a szállítás súlypontja áthelyeződni Közép-Mexikó és Baja körzetekbe. Floridában a paprikatermés volumene kissé alacsonyabb, mint a korábbi években, ami elsősorban a termőterület csökkenésével és a mexikói áru jelentette versennyel magyarázható, ráadásul itt is jelentősen megnőttek a termelési költségek. Floridában jelenleg 12 dollár körül van egy karton kaliforniai paprika fedezeti pontja. Emiatt a helyi termelők a mennyiségek csökkentése érdekében némileg kevesebb paprikát állítottak be, ami reményeik szerint felviszi majd az árakat. Az Egyesült Államok paprikapiacát február elején a floridai és a mexikói áru dominálja, ezen felül Honduras, El Salvador és a Dominikai Köztársaság szállít jelentősebb mennyiségeket, míg a kanadai termesztés március közepe táján kezdődik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?