Dübörög a paprikaszezon Hollandiában, de nem örülhet minden termelő

Dübörög a paprikaszezon Hollandiában, de nem örülhet minden termelő

agrarszektor.hu
Az európai paprikaszezon kínálati súlypontja most helyeződik át Spanyolországról Hollandiára, még mindkét termelő áruja megtalálható a piacokon. A Budapest Nagybani Piacon kaliforniai paprikából hazai áru még nincs jelen. Március végén az import tételek ára jelentős csökkenést mutatott.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Hollandia

A 2024-es évben március végén kezdődött meg az európai paprikaszezon átmeneti időszaka, amikor a spanyolról a holland árura helyeződik a hangsúly. Március közepén a ZON árverési csarnokban a piros kaliforniai paprika ára még az 1,75 euró/kg (690 Ft/kg) mélységet is megjárta, a hónap végére azonban már 2,4 euró/kg (945 Ft/kg) környékére emelkedett az átlagár. Az idei szezont a holland paprika 2,6 euró/kg (1020 Ft/kg) körüli áron nyitotta, innen csökkent március közepére, majd emelkedett a mostani szintre. Tavaly ennél lényegesen magasabbról (4 euró/kg (1570 Ft/kg)) indulva az árszint nagyobbat esett, majd április elején jelentős emelkedést mutatott - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország

Spanyolországban Almería körzetében még mindig jelentős árukészletek találhatók, különösen piros kaliforniai paprikából. Az Almería környéki árveréseken március közepén még 1,14 euró/kg (450 Ft/kg), március végén azonban már csak 0,83 euró/kg (325 Ft/kg) áron cserélt gazdát a piros kaliforniai paprika - csak összehasonlításképp: a tavalyi év ezen időszakában a tételek ára még 2 euró/kg ( Ft/kg) környékén alakult. A spanyolországi importból származó áru átlagára a The Greenery árverési csarnokban Hollandiában március végén 1,6 euró/kg (630 Ft/kg) körül mozgott.

Magyarország

A Budapest Nagybani Piacon kaliforniai paprikából hazai áru még nincs jelen. Március végén az import tételek ára jelentős csökkenést mutatott.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?