Hatalmas eső jön kedden: térképen mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

agrarszektor.hu
Több hullámban érkezik a csapadék a héten Magyarországra, és kedden, valamint szerdán szinte mindenhol lehet számítani esőre. A lehulló csapadék ugyanakkor nem szünteti meg az aszályt, és habár a Dunántúlon mérsékeli azt, az ország középső részein továbbra is marad a súlyos vízhiány.

Keddtől vége a száraz napoknak, fellélegezhet a természet - írja az Időkép. Egy Nyugat-Európában elhelyezkedő ciklonrendszer előoldalán délnyugatias áramlással a magasban nedvesebb légtömeg éri el az országot. Míg hétfőn a Dunától keletre és délen alakulhattak ki záporok, kedden nyugat felől újabb adag eső érkezik, mely már a dunántúli térségnek kedvez. (Az Északi-középhegység magasabb csúcsain havazás, hózáporok is kialakulhatnak.)

Forrás: Időkép

Kedd este kelet felé vonul a csapadékzóna, szerda délutánra pedig már szinte mindenhol eláll az eső. A legtöbb csapadékmennyiség a Dunántúlon várható, itt szerda reggelig helyenként 15 mm is összegyűlhet. A szerdáig lehulló csapadék nem szünteti meg az aszályt, de főként a Dunántúlon mérsékli azt. A vízhiány az ország középső tájain a legsúlyosabb, itt a talaj akár 80 mm csapadékot is elviselne, míg a nedvességtartalom a helyére áll (OMSZ).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?