Rengeteg vidéki magyar örülhet: sok gazda problémája oldódhat most meg

Rengeteg vidéki magyar örülhet: sok gazda problémája oldódhat most meg

agrarszektor.hu
Több évtizedes kívánsága válik valóra azoknak a vidéki embereknek, akiknek fontos a levegő minősége azzal, hogy mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán - jelentette ki az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a derekegyházi mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont átadásán.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Farkas Sándor elmondása szerint az újrahasznosítás révén a mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új életre kel, rekeszek, ládák, vödrök, palántaládák, alátétek, gyeprácsok, padozatelemek, hófogók formájában használhatják tovább azokat - írja közleményében az Agrárminisztérium. Magyarországon több mint 10 ezer tonna hulladék képződik évente, amelynek gyűjtése, hasznosítása megoldatlan probléma volt mindeddig. A kormány 280 millió forint támogatást nyújtott a mezőgazdasági fóliahulladékok gyűjtési rendszerének kiépítéséhez. Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy szükség van - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Nem csak a háztartásokban, de a mezőgazdasági termelés során is keletkezik műanyaghulladék - különösen a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében - így az ország ezen vidékén is régóta gond, hogy mit tegyenek ezzel az anyaggal - fogalmazott Farkas Sándor. A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásával, az újrahasznosítással új érték keletkezik, megoldva ezzel sokak gondját, egyúttal védve környezetünket - mondta.

Nagy Lajos, a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozását lehetővé tévő cég ügyvezetője elmondta, hogy 100 db speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az egész országban, Csongrád-Csanád megyében Derekegyházán kívül is továbbiakat. Kifejtette: a gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek. A most kiépülő rendszer elsősorban a lakosságot, a kisebb mezőgazdasági vállalkozásokat célozza, a végeredmény az egész ország, valamennyiünk hasznára válik - fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?