Rengeteg vidéki magyar örülhet: sok gazda problémája oldódhat most meg

Rengeteg vidéki magyar örülhet: sok gazda problémája oldódhat most meg

agrarszektor.hu
Több évtizedes kívánsága válik valóra azoknak a vidéki embereknek, akiknek fontos a levegő minősége azzal, hogy mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán - jelentette ki az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a derekegyházi mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont átadásán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Farkas Sándor elmondása szerint az újrahasznosítás révén a mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új életre kel, rekeszek, ládák, vödrök, palántaládák, alátétek, gyeprácsok, padozatelemek, hófogók formájában használhatják tovább azokat - írja közleményében az Agrárminisztérium. Magyarországon több mint 10 ezer tonna hulladék képződik évente, amelynek gyűjtése, hasznosítása megoldatlan probléma volt mindeddig. A kormány 280 millió forint támogatást nyújtott a mezőgazdasági fóliahulladékok gyűjtési rendszerének kiépítéséhez. Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy szükség van - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Nem csak a háztartásokban, de a mezőgazdasági termelés során is keletkezik műanyaghulladék - különösen a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében - így az ország ezen vidékén is régóta gond, hogy mit tegyenek ezzel az anyaggal - fogalmazott Farkas Sándor. A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásával, az újrahasznosítással új érték keletkezik, megoldva ezzel sokak gondját, egyúttal védve környezetünket - mondta.

Nagy Lajos, a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozását lehetővé tévő cég ügyvezetője elmondta, hogy 100 db speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az egész országban, Csongrád-Csanád megyében Derekegyházán kívül is továbbiakat. Kifejtette: a gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek. A most kiépülő rendszer elsősorban a lakosságot, a kisebb mezőgazdasági vállalkozásokat célozza, a végeredmény az egész ország, valamennyiünk hasznára válik - fogalmazott.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?