2023. március 22. szerda Beáta, Izolda

Leáldozóban a repcének? Aggasztó, ami a magyar földeken történik

MTI
2018 óta komolyan visszaesett a repce termésmennyisége Magyarországon. Abban az évben az országos repcetermés rekordot döntött, meghaladta az egymillió tonnát is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése azonban azt mutatja, hogy azóta viszont folyamatosan csökkent a hazai termésmennyiség, és 2021-ben már csak 772 ezer tonnányi repce termett Magyarországon. Érdekes adalék, hogy a 2018-2020 közötti időszakban úgy csökkent a repce termésmennyisége, hogy közben a növény vetésterülete folyamatosan nőtt, 2021-ben azonban a vetésterületben is jelentős visszaesés volt megfigyelhető.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

2021-ben 261 266 ezer hektáron vetettek Magyarországon repcét, a repcemag teljes betakarított termésmennyisége pedig 772 ezer tonna volt - derült ki a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb grafikonjából. Ez mintegy 18%-kal maradt el az egy évvel korábbi terméstől. A 2020-as nyár végi, ősz eleji időjárás már a vetéskor komoly kihívások elé állította a gazdákat, és az egyszer túl kevés, majd túl sok csapadékon túl az enyhe tél és a hideg tavasz is megviselte a növényeket, de a nyári aszályos időszak is megtette a magáét. A repcetermesztés tavalyi évéről itt találhatók bővebb információk.

EZ IS ÉRDEKELHET

A repcetermés azonban évek óta csökkenő tendenciát mutat. A termesztők 2018-ban kétszeresen is rekordot döntöttek, amikor is a repce magyarországi vetésterülete 330 561 hektárra nőtt, a termésmenyiség meghaladta az egymillió tonnát. Ezt azóta sem tartani, sem pedig megközelíteni nem sikerült, mi több, 2018 egy egyre komolyabb csökkenés figyelhető meg a hazai repcetermésekben, alig négy év alatt több mint 28%-kal esett vissza a hazai repcetermés.

A repce termésmennyisége Magyarországon (2004-2021) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A KSH adatbázisából kiderült, hogy a repce vetésterülete 2015-től 2018-ig folyamatosan nőtt, 220 564 hektárról a korábban már említett 330 561 hektárra. Vagyis elmondható, hogy négy év alatt 50%-kal nőtt a vetésterület. 2019-ben majdnem 10%-kal csökkent a növény vetésterülete, 30601 hektárra, egy évre rá pedig 310016 hektárra nőtt. 2021-ben azonban nemcsak a repce termésmennyisége esett vissza erőteljesen, hanem a növény vetésterülete is, hiszen a fentebb már említett 261266 hektár közel 16%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. Vagyis a magyarországi repcetermesztés mérlege 2021-es évre azt mutatja, hogy a vetésterület 16%-kal, a termésmennyiség pedig 18%-kal maradt el az egy évvel azelőtti szinttől. Ezek ismeretében különösen releváns a kérdés: sikerül-e megfordítani, vagy legalábbis megállítani ezt a csökkenő tendenciát az idei év során?

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?