Szerbiában épít takarmánykeverő üzemet a magyar mezőgazdasági óriásvállalat

Szerbiában épít takarmánykeverő üzemet a magyar mezőgazdasági óriásvállalat

agrarszektor.hu
A hazai takarmányiparban piacvezető UBM Csoport régiós piaci pozíciójának erősítése érdekében takarmánykeverő üzemet épít a szerbiai Opstina ©id - Ada¹evci ipari parkban. A 24,4 millió eurós zöldmezős beruházást a magyar 6,3, míg a szerb kormány többek között 2,5 millió euróval támogatja. Az üzem alapkőletételi ünnepségén Aleksandar Vuèiæ szerb elnök, valamint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter vett részt. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding a balkáni térség 5 országában végez kereskedelmi tevékenységet, a szerb üzemmel a vállalat regionális gyártókapacitása eléri majd az 1,1 millió tonnát, mellyel a közép-kelet-európai takarmánypiacon is meghatározó szereplővé válik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Aleksandar Vuèiæ szerb elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében letették a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding szerbiai takarmánykeverő üzemének alapkövét - írja közleményében a cégcsoport. Az Opstina ©id - Ada¹evci ipari park 20 hektáros területén megvalósuló zöldmezős beruházás teljes költségvetése 24,42 millió euró, melyhez a magyar kormány 2,3 milliárd forint (6,3 millió euró), míg a szerb kormány (RAS) 2,5 millió euró támogatást biztosít, míg a fennmaradó részt a társaság saját forrásból fedezi. Az UBM Csoport a balkáni régió 5 országában (Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Albánia) már több éve jelen van takarmányüzleti tevékenységgel. A most induló beruházást az indokolta, hogy a szerb állattenyésztés és takarmányozás területén csak részben érhető el magas minőségű és hatékonyságú keveréktakarmánygyártás az egyre inkább koncentrálódó nagyüzemi élelmiszertermelés ellátásához. A teljesen automatizált, 75-80 főt foglalkoztató üzemben 2024-ben indulhat el a termelés a legmodernebb sztenderdeknek megfelelően, évi 200 ezer tonna kapacitással.

Az új üzem alapkőletétele kapcsán Horváth Péter, az UBM vezérigazgatója elmondta, hogy a terjeszkedést a Csoport eddigi hazai és régiós teljesítménye, valamint egy átfogó piackutatás alapozta meg, így a helyi igények felmérését követően döntöttek az új beruházás elindításáról. Az UBM piacvezető hazai takarmányipari vállalatcsoportként arra törekszik, hogy régiós pozícióját tovább erősítve a következő években Kelet-Közép-Európában is meghatározó iparági szereplővé váljon minőségi termékeivel és szolgáltatásaival. Az UBM Csoport jelenleg is jelentős keveréktakarmány gyártókapacitással rendelkezik a régióban: magyarországi üzemeinek kapacitása eléri a 540 ezer tonnát, míg a regionális fejlesztések eredményeként Szlovákiában 110 ezer tonna, Romániában pedig 230 ezer tonna gyártókapacitással rendelkezik. A szerbiai üzem elindulásával a vállalat regionális gyártókapacitása eléri majd az 1,1 millió tonnát.

A magyar tulajdonban lévő UBM Csoport piacvezető szerepet tölt be a keveréktakarmány gyártásához szükséges alapanyagok kereskedelmében és a keveréktakarmány-gyártás és -forgalmazás területén. A Csoport az elmúlt évben 520 ezer tonna fehérje és olajosmag, 698 ezer tonna gabona kereskedelmi értékesítése mellett 760 ezer tonna keveréktakarmányt gyártott, illetve alapanyagot értékesített a magyar és a regionális állattenyésztés szereplőinek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?