Drasztikus lépést tett Oroszország: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Betiltja a napraforgómag exportját Oroszország április 1-től augusztus végéig, az április 15-től augusztus 31-ig tartó időszakban pedig exportkvótát ír elő a napraforgóolajra. Az orosz mezőgazdasági minisztérium közlése szerint ezekkel a lépésekkel próbálják elkerülni, hogy esetleges hiány alakuljon ki az országban, illetve így akarják enyhíteni a belföldi árakra nehezedő nyomást. Emellett Oroszország arról is döntött, hogy megemelik a nitrogénműtrágyákra vonatkozó exportkvótákat.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint Oroszország betiltja a napraforgómag kivitelét április 1-től augusztus 31-ig, az április 15-től augusztus 31-ig tartó időszakra pedig 1,5 millió tonnás exportkvótát ír elő a napraforgóolajra. Emellett a napraforgólisztnél is korlátozzák a kivitelt és 700 ezer tonnás exportkvótát vezetnek be - írja a Reuters. Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelői, egyik fő vásárlójuk India. Az utóbbi időben azonban a napraforgóolaj és az olajos magvak világpiaci árának meredek növekedésével jelentősen megnőtt a kereslet az orosz termékek iránt. India 45 000 tonna orosz napraforgóolaj vásárlására szerződött áprilisban rekord magas áron azt követően, hogy az ukrajnai szállítások leállása miatt durván megugrott az étolaj ára a belföldi piacukon. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A mezőgazdasági minisztérium a napokban jelentett be, hogy Moszkvának exportkvótákat kell bevezetnie a napraforgóolajra annak érdekében, hogy "fenntartsa" a hazai ellátás stabilitását. Mint mondták, ez az intézkedéscsomag segít elkerülni a hiányt, illetve a nyersanyagok és a társadalmilag fontos termékek árának meredek emelkedését Oroszországban.

A fentiek mellett Oroszország arról is döntött, hogy 231 ezer tonnával, illetve 466 ezer tonnával növeli a nitrogén- és a komplex műtrágyákra vonatkozó exportkvótákat. Az orosz kormány még 2021. december 1-jén döntött arról, hogy exportkvótát vezet be a nitrogéntartalmú műtrágyákra és a nitrogéntartalmú komplex műtrágyákra az élelmiszerárak növekedésének megfékezése érdekében. A 2022. május 31-ig érvényben lévő korlátozás felső határát a nitrogén-műtrágyák esetében 5,9 millió tonnában, a komplex műtrágyák esetében pedig 5,35 millió tonnában határozták meg. Oroszország február 1-jén két hónapos tilalmat rendelt el az ammónium-nitrát kivitelére is, a tilalmat a napokban meghosszabbították május 1-ig.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?