Tilos ezeket a munkákat elvégezni júniusig: veszélyesek lehetnek

agrarszektor.hu
Védett állat- és növényfajok tömeges sérülését és pusztulását, így természetvédelmi kárt okoznak a madarak költési időszakában végzett bokor- és fakivágások. Ez az elmúlt években sajnálatos módon a bel- és az agrárterületeken is általánossá váló gyakorlat nemcsak szakmailag igazolhatatlan, hanem felesleges és káros is - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szervezet arra kéri a lakosságot, hogy ha valaki a költési időszakban végzett nagyobb területű bokor- és fakivágásokkal találkozna, akkor értesítse a hatóságokat.

Orbán Zoltán, az MME szóvivője elmondta, hogy a lombfakadással elkezdődött a madarak költési szezonja, és ilyenkor a denevérek és kirajzanak a telelőbarlangjaikból. Ahogy fogalmazott, ez azt jelenti, hogy az ilyenkor, a lombfakadás után végzett nagy mennyiségű növényzetet érintő fa- és bokroskivágások biztosan a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköznek, hiszen megsemmisítik a szaporodásban lévő állatok szaporodó- és pihenőhelyét, illetve az elüldözés mellett szinte biztosan sérülést, akár végzetes sérülést is okoz a védett és fokozottan védett állatfajoknak - olvasható az Infostart oldalán.

Áprilistól júniusig tart ez a legérzékenyebb időszak - mondta a szakember, hozzátéve, hogy hogy mind az állatvédelmi, mind a természetvédelmi törvény szempontjából az lenne a legjobb, hogyha ezeket a fa- és bokroskivágásokat augusztusnál semmiképpen sem csinálnák előbb. Orbán Zoltán kiemelte, hogy ha valaki mégis a költési időszakban végzett bokor- és fakivágásokkal találkozna, akkor azonnal értesítse a hatóságokat.

Annyit kell tenni, hogy ilyenkor az okostelefonunkkal csinálunk néhány közelebbi-távolabbi fotót, és 2-3 mondatos e-mailben a helyszín és az időpont megadásával tájékoztatjuk a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát. Ebben az esetben a hatóság munkatársai eljárást tudnak indítani

- ismertette Orbán Zoltán.

Az MME szóvivője ugyanakkor kiemelte, hogy ezek a pusztítások a védett és fokozottan védett állatok mellett a növényfajok tömeges sérülését is okozzák. Ezért is fontos, hogy tudatosuljon az emberekben ez a tilalom, és hogy az észlelt eseteket azonal jelentsék az illetékes hatóságoknak.

Miért éppen most van a tilalmi időszak?

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban. Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?