Támad a napraforgó legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

Támad a napraforgó legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

Tóth Enikő
A folyamatos és intenzív melegedésnek köszönhetően gyors ütemben növekszik a napraforgó, néhol már a csillagbimbós állapotot is eléri az állomány, éppen ezért a betegségek is hamarabb érkeznek. Egyre több helyen jelenik meg a fehérpenészes rothadás, a szklerotíniás fertőzés primer tünetei; így most van itt az ideje a napraforgó gombaölő szeres állományvédelmének.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A júniusi eleji bőséges csapadék hatására szinte embernyi magasságúra nőtt már a napraforgó. A csillagbimbós növények jelenleg érzékeny fázisban vannak, ilyenkor egyre több helyen jelennek meg a fertőzés tünetei. A fertőzés hatására elhalnak a növények gyökerei és a gyökérnyaki rész, mert a betegség elzárja az edénynyalábot, és hervadásos tüneteket okozva, a fertőzött egyedek pusztulását okozza a kórokozó. Jellemzően egymás mellett több növényt is képes megfertőzni a gomba, ezért átgondoltan kell megtervezni a védekezést - a legjobb védekezési megoldás a napraforgó vetésváltásos termesztése, melynek során csak 4-5 évente vetik ugyanarra a területre napraforgót.

A fehérpenészes rothadás megjelenése mellett a zárt és szinte folyamatosan párás növényállomány kedvező feltételeket teremt más, szárfoltosságot előidéző betegségeknek. A levél-és szárfoltosságok közül az utóbbi években kártétel szempontjából kiemelkedik a fóma és az alternaria, amelyek általában együtt jelennek meg. A fertőzés idejének szempontjából az időjárási feltételeknek fontos szerepük van, kedvező a magas páratartalom, a 20-25 °C hőmérséklet és a cseppfolyós víz jelenléte. A védekezés "klasszikus" időpontja a napraforgó csillagbimbós állapota, amely ugyan a legérzékenyebb állapot, de ekkora már intenzíven megtörténik a fertőzés. Eltérő színű és formájú foltokat okoz a napraforgó szárán a diaportés és a makrofominás megbetegedés is, sőt sebzéseken keresztül adottak a feltételek a szürkepenészes rothadás megjelenésének is.

Különösen veszélyes a helyzet ott, ahol a nyári viharokat jégverés is kísérte, mert a jégverés miatt keletkezett sebeken át a kórokozó könnyedén megfertőzi a napraforgót. A primer szklerotíniás fertőzés során az elhalt növényeken keletkező szkleróciumokból fog majd kiindulni a másodlagos vagy szekunder növényfertőzés. Ez már a napraforgó más részeit, a szárat, virágzatot, termést is képes megbetegíteni, ez pedig súlyos veszteséget okoz a napraforgó- és a repcetermelőknek.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?