Ezért pusztulnak a kertben a növények: íme egy ok, amit sokan nem gondoltak volna

Ezért pusztulnak a kertben a növények: íme egy ok, amit sokan nem gondoltak volna

Tóth Enikő
A júniusi meleg, párás, csapadékos időjárás kedvező hatással van a kórokozó fertőzéseknek, így már több helyen szembe találhatjuk magunkat már a korompenésszel, nemcsak a szántóföldeken, hanem az otthonunkban is. Az előrejelzések alapján már a kalászosokon is megjelent, amely a későbbiekben igen jelentős minőségi problémát fog okozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korompenész a levéltetvek, lepkekabócák és más növénykártevő rovarok által kibocsátott ragacsos mézharmaton elszaporodó sötét színű mikroszkópikus gombák tömege, mely nyár közepétől gyakran borítja a növények lombját. A fertőzés a növények felületén barnásfekete v. zöldes-fekete, aránylag könnyen letörölhető bevonatot alkot. Szűkebb értelemben korompenésznek nevezzük gyümölcsfákon, komlón stb. a levéltetvek cukros váladékában (mézharmat), vagy legyengült, főleg üvegházi növények levelein fellépő sötét színű gombákat. Ezek akadályozzák a növények asszimilációs tevékenységét és így károsak. Tágabb értelemben korompenésznek nevezünk minden feketés színű, szaprofiton gomba-bevonatot, így az érett vagy gyengült gabonán, borsón, hagymán, elszáradt növényi részeken gyakran fellépő Cladosporium, Alternaria, Stemphylium fajokat is.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Elzárja a fény és a levegő útját

A korompenész egy sötét bevonat, amely nemcsak a leveleken, hanem a virágokon és a terméseken is megtalálható. Olykor annyira elterjed, hogy az érintett növényi részek teljesen elfeketednek. Ebben a fázisban a betegség már nagymértékben gátolja a növekedést, hiszen az eltömődött pórusokon keresztül sem a fény, sem a levegő nem jut el a levelekhez, így a növény képtelen felvenni a létéhez fontos anyagokat. A gomba szerencsére nem hatol be a növény szöveteibe, de a kár így is jelentős. A sötét lepedék különféle gombák jelenlétének hatására alakul ki. A korompenész csak olyan növényeken jelentkezik, amelyeket megtámadott valamilyen kártevő, egészen pontosan a tetvek valamelyik faja: levéltetű, gyapjastetű vagy pajzstetű. Ezek a rovarok ugyanis cukortartalmú váladékot bocsátanak ki magukból, az úgynevezett mézharmatot.

Teendők levéltetű fertőzés esetén

Jó szolgálatot tehetnek, - különösen a szabadban tartott növényeink esetében -, a tetvek számának kordában tartásában azok természetes ellenségei. Ilyenek például a katicabogarak, a fátyolkák vagy a fürkészdarazsak. Súlyos fertőzés esetén, vagy ha az említett módszerek nem hatásosak, akkor kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szereket is alkalmazhatunk. A kontakt szereket közvetlenül a rovarokra kell szórni vagy permetezni úgy fejtik ki leginkább a hatásukat. Míg az úgynevezett szisztemikus azaz felszívódó szerek a növények nedveit teszik mérgezővé, így különösen hatékonyak a rendkívül mohó levéltetvek ellen. Arra ügyeljünk, hogy bizonyos növények érzékenyen reagálhatnak az egyes permetszerekre. Ha még nincs tapasztalatunk a szer használatával kapcsolatban, akkor a növény egy kis részén érdemes tesztelnünk. Ha egy hét elteltével sem látunk kárt a növény felületén, bátran használhatjuk az egész növényen.

Érdemes tudni, hogy a korompenész növényvédő szerrel utólag hatékonyan nem távolítható el, így a kártevők ellen időben elvégzett kezelésre kell hagyatkoznunk és megelőzéssle kell védekeznünk. A levéltetvek elleni kezelést már kora tavasszal el kell kezdenünk, növényeinket rendszeresen át kell vizsgálnunk. A rovarölő szerek közül több is rendelkezésünkre áll, mint pl. a lambda-cihalotrin, flonikamid, pirimikarb hatóanyagok. A kártevők sikeres elpusztítása után esetlegesen megpróbálhatjuk, főként kisebb fák és dísznövények esetében, hogy erősebb vízsugárral a szennyeződést lemossuk.

A megoldás tehát megelőző védekezés, amely a levéltetvek elpusztításából áll. Ha időben permetezünk, akkor megelőzzük a korompenész kialakulását. A gazdaboltokban találhatóak igen hatásos szerek, amelyeknek egészen sajátos hatásmechanizmusai vannak: a rovarok kitinvázának kialakulását gátolja, tehát egyéb élőlényekre nem mérgező; a madarakra, a halakra és a méhekre is ártalmatlan.

A vegyszeres levéltetű elleni permetezést végezve nem szabad elfeledkezni a levéltetvek elsődleges gazdanövényeiről. Például a kecskerágó megpermetezése kiküszöböli a fekete levéltetűt. Ezen permetezéseket tavasszal, az adott félfedelesszárnyú megfelelő fejlődési időszakában ajánlatos végezni. A vegyszeres készítmények esetében fontos a permetezés megfelelő időzítése és a termék helyes arányainak betartása. Ha túl korán vagy túl későn hajtjuk végre a permetezést, nem szabadulunk meg a levéltetvektől. Ugyanez érvényes akkor, ha a szer koncentrációja túl alacsony. Ha nem hígítjuk fel eléggé, szennyezhetjük a környezetet, sőt akár el is pusztíthatjuk a növényeket. Ha mégis természetes úton próbáljuk felvenni a harcot a levéltetvek ellen, akkor a természetes módszereken alapuló, nem vegyi védekezésről van szó, hatékonynak bizonyulnak a biopermetszerek. A levéltetveket csalánból, gyermekláncfűből, fokhagymából, gilisztaűző varádicsból és közönséges cickafarkból összeállított készítménnyel kezelik. Jó megoldás a fokhagymaillatú káliumszappan is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?