Ez lehet az agrárium új sikernövénye?

Ez lehet az agrárium új sikernövénye?

agrarszektor.hu
Azokon az emberi tragédiákon túl, amelyeket folyamatosan okoz, az Ukrajnában zajló háború a mezőgazdasági tevékenységünket is fenekestül felforgatja, mivel közvetlen hatása van az üzemanyag-, a gáz- és a műtrágyaköltségekre, illetve az input anyagokhoz való hozzáférésre. Ezzel egy időben, miközben Földünk növekvő népességének élelmezése továbbra is nagy kihívást jelent, sok olyan országban, amelyek nagyban függenek az importtól, az élelmiszer-tartalékok kifogyásának kockázata egyre közvetlenebbül fenyeget: a világ 27 országa több mint 50%-ban függ az orosz és ukrán búzától (ez azt is jelenti, hogy 750 millió embert fenyeget alultápláltság vagy éhínség).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Annak érdekében, hogy számításba vegyék az éhezés jelentette veszélyt ezekben az országokban, tárgyalások folynak a környezet és a termelés közötti egyensúly megtartásáról, ami a 2023-as KAP alapját jelenti (és ezt kell alkalmazni a következő vetésnél). A gazdaságok szintjén ez a helyzet arra készteti a termelőket, hogy felülvizsgálják tápanyag-gazdálkodásukat vagy a növénytermesztés során elvégzett beavatkozások számát annak érdekében, hogy amennyire lehet, kordában tudják tartani a termelés költségeit (ami most Franciaországban a tonnánkénti 250 vagy akár 300 eurót is elérheti a korábbi 160 euró/tonnához képest). A hozamnak továbbra is meghatározó a szerepe abban, hogy az árrés megmaradjon és a növekvő költségeket lehetőség szerint ellensúlyozzuk. Elkerülhetetlennek látszik a hozam optimalizálása; viszont csökkenésének hatására a költség-haszon olló ijesztő mértékben nyílna szét - írja az asur-plantbreeding.com

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben az összefüggésben a hibridbúza egyedülálló előnyei az eddigieknél is figyelemre méltóbbak: már az 500-600 kg/ha-os átlagos terméselőny (francia adatok) lehetővé teszi, hogy magasabb haszonra tegyünk szert fix és arányos ráfordítás mellett. Több kísérlet is bizonyította a hibridbúzák előnyeit a jó tápanyag-hasznosításban, ami a stabil terméshozamok alapja: ez is egy olyan tény, ami fokozott érdeklődésre tarthat számot azokban az időkben, amikor a tápanyagok nagyon megdrágulnak, a termelési költségek pedig az egekbe szöknek.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?