Itt a bejelentés: szombattól tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban

agrarszektor.hu
A Magyarország teljes területét sújtó kánikula és az extrém szárazság 2022. július 2-ától hazánk teljes területén indokolttá teszi a tűzgyújtási tilalom kihirdetését. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Mivel az ország egész területén hetek óta tartó, elhúzódó kánikula tapasztalható, ennek következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. július 2-ától Magyarország egész területén elrendeli a tűzgyújtási tilalmat.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A hatóság azt javasolja, hogy a lakosság a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjon, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok többszáz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról ezen az oldalon, illetve az ezen a honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak. A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a tűzgyújtási tilalom betartására: a felelős magatartással ugyanis megelőzhetőek a hatalmas környezeti és vagyoni károk. Mindössze 1 másodpercnyi odafigyeléssel 100 órás tűzoltásnak és 100 éves erdészeti helyreállításnak lehet elejét venni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?