Itt a bejelentés: szombattól tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban

agrarszektor.hu
A Magyarország teljes területét sújtó kánikula és az extrém szárazság 2022. július 2-ától hazánk teljes területén indokolttá teszi a tűzgyújtási tilalom kihirdetését. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Mivel az ország egész területén hetek óta tartó, elhúzódó kánikula tapasztalható, ennek következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. július 2-ától Magyarország egész területén elrendeli a tűzgyújtási tilalmat.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A hatóság azt javasolja, hogy a lakosság a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjon, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok többszáz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról ezen az oldalon, illetve az ezen a honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak. A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a tűzgyújtási tilalom betartására: a felelős magatartással ugyanis megelőzhetőek a hatalmas környezeti és vagyoni károk. Mindössze 1 másodpercnyi odafigyeléssel 100 órás tűzoltásnak és 100 éves erdészeti helyreállításnak lehet elejét venni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?