Vallott a magyar óriásborászat: akadnak gondok a szőlővel, de van egy jó hír is

Vallott a magyar óriásborászat: akadnak gondok a szőlővel, de van egy jó hír is

agrarszektor.hu
Európában az első beérő szőlők közé tartozik a Csabagyöngye, így 2022-ben is ez a tradicionálisan magyar szőlőfajta nyitja meg a Varga Pincészetnél a szüreti időszakot. A rendkívül száraz időjárás a szőlőt sem kímélte, amely várhatóan hatással lesz a szüretelt mennyiségre. A magas mustfok és a szépen ívelő savak viszont kiváló minőséget prognosztizálnak.

A Varga Pincészet a mai napon megkezdte a szüretet a Balaton déli partján, Ordacsehiben, ahonnan hozzávetőlegesen 50 ezer kilogramm Csabagyöngye szőlőt vásárolnak fel. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös. Kiváló fröccs alapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása - olvasható a pincészet közleményében.

Az idei évjárat tapasztalatait Varga Máté Péter, a Varga Pincészet társtulajdonosa és kereskedelmi vezetője úgy összegezte, hogy “a tavalyi évhez képest hűvösebb volt az április, ezért a rügyfakadás később indult meg. Ennek ellenére rendkívül nagy mennyiségű fürtkezdeményt láttunk, ezen a ponton még kiemelkedő mennyiségű terméssel számoltunk. A virágzás környékén egyes területeken már kedvezőtlenül alakult az időjárás, volt, ahol a korai fajták virágzásakor napokig esett az eső. Azóta viszont extrém szárazsággal kell megbirkózni a tőkéknek, 1901 óta ez volt a legszárazabb év a januártól júliusig tartó időszakban. Az átlagos 300-350 mm csapadék helyett idén eddig mindössze 206 mm eső esett átlagban, az is kedvezőtlen eloszlásban. A nyári hónapokban pedig már nem csak a csapadékhiánnyal küzdünk, az extrém erős UV sugárzás is károkat okoz a növényekben."

A Varga Pincészet összességében 10-15%-kal alacsonyabb termésmennyiséggel számol, azonban ez a magyarországi értékesítésben nem lesz érzékelhető. Ennek oka, hogy a korábbi évek többlet termését folyó borként exportálták, idén a megtermelt mennyiség legnagyobb része a belföldi piacra kerül. A Varga Pincészet termékeiből továbbra sem lesz hiány a boltok polcain.

Az idei évet értékelve hasonlóképpen nyilatkoztak az Agrárszektor által megkérdezett szőlőtermesztők és pincészetek is. A szakemberek szinte egybehangzó véleménye szerint az idei évjáratú borok minősége várhatóan kiváló lesz, ám a mennyiséggel - éppen az aszály miatt - lehetnek gondok.

EZ IS ÉRDEKELHET

(A cikkben szereplő képek forrása: Varga Pincészet)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03