Durva, ami a magyar szőlővel történik: ehhez most már jobb lesz hozzászokni?

Durva, ami a magyar szőlővel történik: ehhez most már jobb lesz hozzászokni?

A 2022-es évre - most már kijelenthető - az aszály éveként fogunk emlékezni. De amíg a szántóföldi növénykultúrákban komoly károkat okoztak a rettenetes hőhullámok és a tartós csapadékhiány, a szőlő esetében még korai lenne bármit mondani. Bár a forró, száraz időjárás embert, állatot és növényt egyaránt megviselt, a szőlőnél még van remény arra, hogy mind minőségileg, mind mennyiségileg kiemelkedő termést hozzon. De milyen volt az idei év a szőlőtermesztés számára? Hogyan élték meg a termelők az elmúlt időszakot, mit várnak, mire számítanak? Az Agrárszektor erről kérdezett meg szőlőtermesztőket és borászokat.

Optimistán kezdhették az évet a szőlőtermesztők, a tavaszi fagyok és a hűvösebb idő sem okoztak károkat az ültetvényekben, de még az év eleji csapadékszegény hónapok sem viselték meg az állományokat. Azóta azonban változott a helyzet, és bár az idő jócskán felmelegedett - júliusban többször is el kellett rendelni a hőségriadót a kánikula miatt -, a csapadékhiány maradt, mi több, az év egyik legsúlyosabb problémájává lépett elő, ami a szőlőben még nem okozott jelentős károkat, de nagyban befolyásolhatja az idei szőlőtermés mennyiségét és minőségét. Bár a szüretig még jó 1-1,5 hónap van hátra, és addig még bármi megtörténhet, az Agrárszektor megkérdezte a szőlőtermesztőket és borászokat, hogy látják, milyennek értékelik eddig az idei évet.

A soltvadkerti Frittmann Borászat egyik tulajdonosa és ügyvezetője, Frittmann István szerint az idei időjárás eddig nem kedvezett a szőlőnek. A nagyobb, és mélyebbre nyúló gyökérzettel rendelkező, öregebb tőkék jobban bírták a csapadékhiányt, de a fiatalabbakat megviselte a szárazság. A szakember elmondta, hogy 2022-ben nagyon kevés volt az eső, egyszer se volt olyan, hogy egy (vagy két) alkalommal 50 mm csapadék esett volna, emiatt pedig a fiatalabb telepítésű szőlők sérültek, amelyeknek még nincs olyan mély gyökérzete. Növényvédelmi szempontból viszont nem volt rossz az idei év, keveset kellett permetezni - mutatott rá Frittmann István, hozzátéve, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban tapasztalható szárazabb időjárást a legtöbb kórokozó nem kedveli. A szakember beszélt arról is, hogy néhány hete még észleltek atkát, kabócát és tripszet, és mivel a sorok közül kiirtották a gyomnövényeket, a kártevők rámentek a szőlőre, védekezni kellett ellenük. De összességében elmondható, hogy nem voltak gondok a növényvédelem terén.

Ami az idei terméskilátásokat illeti, Frittmann István úgy fogalmazott, hogy a szőlő szinte mindenhol egészséges, ott van csupán némi probléma, ahol megsérült a levélzet, de ha ezek az állományok kapnának még csapadékot, akkor rendkívül kedvező termésre lehet számítani. Ez azonban csak az időjárástól függ, és attól, hogy lesz-e elég csapadék. Az idősebbik Frittmann testvér beszélt arról is, hogy az elmúlt években a középérésű és a későn érő szőlők jól szerepeltek, a tavalyi évben különösen jó volt, hogy az éjszakák hűvösek voltak, a szőlő kapott elég csapadékot, és ez kedvezően befolyásolta az érést. Ha ugyanis nagyon melegek az éjszakák, akkor napközben is gyorsabban szökik a magasba a hőmérséklet, amihez kevésbé tud alkalmazkodni a szőlő, és megáll a fejlődésben. Az öntözés, locsolás kérdése szintén nincs még megoldva - emelte ki Frittmann István, hozzátéve, hogy sokféle megoldást használnak az emberek: van, aki permetezőben hordja ki a vizet, mások csak a tőkék alá engedik a csövet. Kevesen vannak, akik rendesen tudnak locsolni, nincs még rendszer hozzá.

Soltész Gergő, az egri Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa úgy gondolja, hogy egy-egy évről csak a szüret után lehet bármit is mondani, azt azonban ő is elismerte, hogy 2022 eléggé ígéretesen indult, a tavalyinál nagyobb fürtszám és a nyár eleji száraz, napos idő bizakodásra adott okot, akkor még azt lehetett hinni, hogy mennyiségben és minőségben is kiváló évjárat várható. Csakhogy azóta is tart a csapadékhiányos, forró időjárás, ami viszont problémákat okoz. Soltész Gergő elmondta, hogy bár a szőlő gyökérzete mélyebbre nyúlik, ám ezt a mostani időjárást már ez a növény is megsínyli: a hőség és a szárazság hatására a fürtök ritkásabbá, a bogyók pedig kisebbé válnak, a héj megvastagszik, és magasabbá válik a mag-héj arány a szőlőszemen belül. Ezt pedig a lékinyerés meg fogja szenvedni. A szakember beszélt arról is, hogy attól nem kell tartani, hogy az időjárás hatására szőlőtőkék pusztuljanak ki, még az új telepítésűeknél se kell ettől tartani, a termést azonban mindenképpen negatívan érintik a mostani csapadékhiányos és forró napok. Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa szerint a korai érésű fajtáknál már az se segítene, ha megérkezne az eső.

A növényvédelem terén idén minden rendben volt, ahogy Soltész Gergő úgy fogalmazott, legalább ennyi pozitívum elmondható erről a száraz és meleg időről. Amikor ugyanis kevés az eső és a pára, akkor sokkal egyszerűbbé válik a növényvédelem, hiszen a betegségek kisebb, kevésbé komoly mértékben jelentkeznek, és a permetezések számán is lehet csökkenteni. A terméskilátások kapcsán az egri szakember már jóval óvatosabban fogalmazott. A mennyiség tekintetében félő, hogy nem fog beteljesülni az év eleji pozitív várakozás, és kevesebb lesz a termés, ráadásul a minőség terén is van némi bizonytalanság - tette hozzá Soltész Gergő.

Eléggé nehéz volt a 2022-es év, nagyon nagy a szárazság, árulta el az Agrárszektor kérdésére Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. szőlészeti ágazatvezetője. A szakember szerint ezt a szárazságot nemcsak a szántóföldi kultúrák, hanem az álló kultúrák is megszenvedik, ráadásul a fiatal ültetvényeket folyamatosan locsolni kellett, mert különben kiszáradtak volna. Az időjárás ráadásul a fürtök méretét is befolyásolja, a forró és száraz napok hatására kisebbek lesznek a bogyók és csökken a létartalom is. Varga Máté szerint az emberek igyekeznek minden vízmegtartó praktikát alkalmazni, de eső nélkül ezek sem tartanak ki a végtelenségig. Az állományok állapotát illetően szőlészeti ágazatvezető kifejtette, hogy az idősebb tőkék mély gyökérrel rendelkeznek, mélyről szívják fel a tápanyagot, nagy területen vannak a gyökereik, így őket a mostani időjárás még nem érintette hátrányosan, de ha elhúzódik ez a szárazság, akkor azt már ezeket a szőlőket is meg fogja viselni. Az idei telepítésűeket viszont, ahogy korábban is említette, folyamatosan locsolni kell, mivel ezek még kisebb gyökerekkel rendelkeznek, a talaj felső rétege pedig nagyon hamar ki tud száradni. Varga Máté szerint általánosan elmondható, hogy minél fiatalabb egy ültetvény, annál jobban megviseli a csapadékhiány, és annál inkább oda kell figyelni rá.

A badacsonyörsi Varga Pincészet Kft. szőlészeti ágazatvezetője szerint a 2022-es időjárás szerencsére nem kedvezett a gombabetegségeknek, a szárazság miatt csak a normál permetezéseket kellett elvégezi a szőlőben, nem volt szükség extra kezelésekre. A szőlő és a fürtök egészségesek, jól levegőztek és a zöld munkák is el voltak végezve, így növényvédelem szempontjából igazán nincs okuk a panaszra. A várható kilátásokat illetően Varga Máté is csak azt tudta mondani, amit a többi megkérdezett kolléga: minden attól függ, mi fog történni csapadékfronton. Ha jön még egy nagyobb mennyiségű és jó eloszlású eső, akkor nagyon szép termések is lehetnek. Ha ez elmarad, a mennyiség akkor is meglesz, de kisebb létartalommal. Egyelőre még szépnek ígérkezik az idei évjárat.

A somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok főborásza, Várszegi György szerint kicsit korai lenne még nyilatkozni a 2022-es évről, az csak akkor fog véget érni, amikor leszedik a szőlőt. Abban azonban a szakember is egyetértett, hogy a csapadék alacsony mennyisége és nem túl jó eloszlása miatt az idei év meglehetősen problémás volt. Az állományok jelenleg kielégítő állapotban vannak, egészségileg minden rendben van. Várszegi György elmondta, hogy érezhető volt a peronoszpóra-nyomás, a korábbi években nem volt ilyen, de ezen kívül a növényvédelem terén minden rendben volt. A várható kilátásokat illetően a szakember beszélt arról is, hogy 1-2 héten belül el fog kezdődni a pezsgőszőlő szürete, de azt már most el lehet mondani, hogy hacsak valaki nagyon nem rontotta el, akkor egészséges szőlőket fognak betakarítani és behozni pezsgőnek. Az első minták alapján az látszik, hogy szolidabbak lesznek a savak, de igazából csak akkor lehet bármit mondani, amikor beérkezett a szőlő. Várszegi György úgy gondolja, hogy mennyiségre egy erős közepes, vagy afölötti évet tudnak zárni, a minőség egyelőre megfelelőnek látszik, csak remélni merik, hogy nem fog elromlani.

A tállyai Európa Centruma Pinceborozó és Vendégházat üzemeltető T-PALOTA Bt. kültagja, Tóth Pálné kérdésünkre elmondta, hogy az idei év a szőlőtermesztés szempontjából nem volt éppen optimális, nagyon kellene az eső a szőlőnek. Az idősebb szőlők még bírják ezt a szárazságot, de a fiatalabbakról le kellett szedni a termés nagy részét, mert elkezdett megfonnyadni. A növényvédelmet illetően Tóth Pálné elmondta, hogy rendszeresen végzik a kezeléseket, de eddig még nem tapasztaltak betegséget az állományokban, így külön beavatkozásra nem volt szükség. Nem is kellett annyit permetezni, mint amikor esősebb az időjárás. A várható terméskilátások kapcsán Tóth Pálné úgy fogalmazott, hogy körülbelül olyan termésre számítanak, mint amilyen a tavalyi volt, de nagyon sok múlik az időjáráson. Minden attól függ, milyen idő lesz, hogy jön-e eső, vagy jön-e jég.

Összegzésül elmondható, hogy a szőlőtermesztés szempontjából is a csapadékhiányos, forró időjárás határozta meg eddig az évet. De amíg a szántóföldi kultúráknál óriási veszteségeket és komoly terméskiesést okozott az aszály, a szőlőnél még korántsem ilyen súlyos a helyzet. Noha a fiatalabb ültetvények rosszabbul viselték az időjárást, még azok sem száradtak ki, így, ha a következő napokban és hetekben mégis megérkezne a csapadék a szőlőültetvényekre, minden adott lenne egy remek évjárathoz. A szőlőtermesztők és borászok azonban óvatosak az optimizmusukkal, mert tényleg minden azon múlik, kapnak-e elég csapadékot az állományok augusztus során.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?