Nagy a baj a holland gyümölcsösökben: rengeteg a sérült termés a fákon

Nagy a baj a holland gyümölcsösökben: rengeteg a sérült termés a fákon

agrarszektor.hu
Komoly problémák ütötték fel a fejüket a holland gyümölcsösökben. Az aszály mellett a hőség és a napégés is súlyos gondokat okoz jelenleg az ültetvényekben az országban, és rengeteg a károsodott termés a fákon. A károk döntően az almát érintik, de akadnak bajok a körtével is.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A holland gyümölcstermesztők szövetségének, az NFO-nak a tudósítása szerint július közepén betörő hőhullám kiterjedt napégést okozott a gyümölcsösökben - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A károk elsősorban az öntözetlen almaültetvényeket, kisebb mértékben pedig a körtét érintik, a kár mértéke parcellánként nagyon eltérő, a talajtípustól és a fajtáktól is függően. Az NFO szerint a legnagyobb károk az ország délnyugati részén, Jonagold fajtánál jelentkeztek. Az Elstar, a Kanzi és a Golden Delicious kevésbé károsodott. Limburgban szintén változó a kép, fánként háromtól 20 megégett gyümölcsig terjed. A színes fajták károsodtak a legtöbbet, de esetenként a zöld alma is érintett volt. 

Ahol az öntözés lehetséges volt, ott a különbség pontosan az öntözött és nem öntözött határán látható

 - közölte a szövetség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32