2023. március 27. hétfő Hajnalka

Nagy a baj a holland gyümölcsösökben: rengeteg a sérült termés a fákon

agrarszektor.hu
Komoly problémák ütötték fel a fejüket a holland gyümölcsösökben. Az aszály mellett a hőség és a napégés is súlyos gondokat okoz jelenleg az ültetvényekben az országban, és rengeteg a károsodott termés a fákon. A károk döntően az almát érintik, de akadnak bajok a körtével is.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A holland gyümölcstermesztők szövetségének, az NFO-nak a tudósítása szerint július közepén betörő hőhullám kiterjedt napégést okozott a gyümölcsösökben - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A károk elsősorban az öntözetlen almaültetvényeket, kisebb mértékben pedig a körtét érintik, a kár mértéke parcellánként nagyon eltérő, a talajtípustól és a fajtáktól is függően. Az NFO szerint a legnagyobb károk az ország délnyugati részén, Jonagold fajtánál jelentkeztek. Az Elstar, a Kanzi és a Golden Delicious kevésbé károsodott. Limburgban szintén változó a kép, fánként háromtól 20 megégett gyümölcsig terjed. A színes fajták károsodtak a legtöbbet, de esetenként a zöld alma is érintett volt. 

Ahol az öntözés lehetséges volt, ott a különbség pontosan az öntözött és nem öntözött határán látható

 - közölte a szövetség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?