Pörög az ukrajnai gabonaszállítás: újabb hajók hagyhatták el a kikötőket

Pörög az ukrajnai gabonaszállítás: újabb hajók hagyhatták el a kikötőket

MTI
Két újabb gabonát szállító hajó hagyta el az ukrajnai Csornomorszk kikötőjét - közölte szombaton a török védelmi minisztérium. Így összesen 27 hajó hagyta el már Ukrajna fekete-tengeri kikötőit az ENSZ által közvetített gabonaexport-megállapodás keretében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Zumrut Ana és az MV Ocean S nevű hajó augusztus 20-án indult útnak, 6300 tonna napraforgóolajjal, valamint 25 ezer tonna búzával megrakodva - számolt be a biztonságos áthaladás lehetővé tételére létrehozott közös koordinációs központ egy közleményében. Az ukrán tengeri kikötők hatósága szombaton bejelentette, hogy három ukrán tengeri kikötőben megkezdték az élelmiszerek berakodását hét hajóra, amelyek 66 500 tonna búzát, kukoricát és napraforgóolajat szállítanak majd. Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mivel a fekete-tengeri kikötők - a szállítmányok számára létfontosságú útvonal - zárva voltak, ami felhajtotta az élelmiszerárak világszintű emelkedését és hiánytól való félelmet keltett Afrikában és a Közel-Keleten.

EZ IS ÉRDEKELHET

Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében július végén feloldották három fekete-tengeri kikötő zárlatát. A hatóság a Facebook közösségi oldalon bejelentette, hogy a csornomorszki kikötőbe érkezett az Andan Toplak, a Filyoz és a Maranta szállítóhajó, míg Odesszában megkezdték a Ganosaya és a Kubrosli Y rakodását. A tájékoztatás szerint az ukrán eredetű élelmiszereket Franciaországba, Hollandiába, Szudánba és Törökországba szállítják. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter pénteken közölte, hogy további tíz teherhajót rakodnak meg gabonával az ukrán fekete-tengeri kikötőkben, és készítik elő a szállításra. Hozzátette, három ukrán kikötőből már 630 ezer tonna mezőgazdasági terméket szállítottak el eddig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?