Rengeteg magyar veszi most ezt télre: sokat bukhat, aki nem figyel eléggé

agrarszektor.hu
Egy valós cég adatait is felhasználva csaltak ki pénzt egy tűzifavásárlótól, aki a közösségi médiában feladott hirdetés alapján vásárolt. Az eset ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi megnövekedett kereslet mellett rendkívül körültekintően kell eljárni a tűzifa beszerzésekor. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte az általánosan érvényes legfontosabb tanácsokat, egyúttal azonban arra is felhívták a vásárlók figyelmét, hogy melyik számlaszámra ne utaljanak pénzt, mert azt csalók kezelik!

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Állandósult a tűzifa iránti rendkívüli kereslet, az árak és kiszállítási idők növekedésével pedig a csalók is egyre aktívabbá váltak: egyre elszántabban és egyre gátlástalanabbul próbálják megtéveszteni a vásárlókat. Kiváló példa erre az az eset, amelyről augusztus közepén érkezett bejelentés a Nébih-hez: az állítólagos „tűzifa-kereskedő” ugyanis a megrendeléskor egy valódi cég adataival hitelesítette magát, majd előre utalást kért, ám a számla kiegyenlítése után a termékkel együtt nyomtalanul eltűnt - olvasható a hatóság oldalán.

Az ominózus eset során a vevő a hirdetésre a legnagyobb közösségi felületen, a Facebook-on figyelt fel, majd többszöri egyeztetés után előlegszámlát kapott. Az ismert online számlázó programmal készített pénzbekérőn szereplő cégadatokat le is ellenőrizte, melyek egy valódi, bejegyzett vállalkozást takartak. Az eladó hihető magyarázattal is szolgált, hogy miért van szükség az előleg azonnali utalására a szállítás garantálásához, így azt a vevő teljesítette. Noha ekkora a számos „okos” magyarázat már gyanússá vált számára és inkább elállt volna az üzlettől, a pénz visszafizetését hiába kérte, az eladó eltűnt. A Nébih éppen ezért arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a 12042847-01843406-00100001 számlaszámra ne utaljanak, mert azt csalók kezelik!

Különös körültekintést igényelnek a tűzifa hirdetések

Napjainkra a legjelentősebb hirdetési portálok - többek között a Nébih-vel kialakult aktív és jó kapcsolat hatására - egyre nagyobb odafigyeléssel elemzik a feladott hirdetéseket, hogy kiszűrhessék a jogsértőket. 
A hatóság látókörébe került csalókkal szemben több rendőrségi nyomozás is indult már. A leghatékonyabb eszköz azonban a megelőzés: a vevő megfelelő felkészültsége, amikor kiválasztja, hogy kitől és milyen feltételekkel rendel tűzifát. A legfontosabb tanácsok, praktikák továbbra is a következőek:

  • Pénzt soha senki ne utaljon előre a tűzifa vásárlásakor! 
  • A közösségi médiában megjelent hirdetések megbízhatóságát fokozottan kell ellenőrizni! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon. 
  • Mindenki csak ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljon tűzifát! Valamint mindig ellenőrizni kell az eladó EUTR azonosító számát és cégadatait, amelyre az alábbi oldalon van lehetőség.
  • Vásárlás előtt ajánlatos megnézni a Nébih fekete listáját. Ha szerepel benne a hirdető telefonszáma, semmiképpen sem szabad vásárolni tőle!
  • Tűzifát csak szállítójeggyel szabad átvenni.
  • Lerakodás előtt alaposan meg kell nézni a kiszállított fát.

A hatóság emellett azt kéri, hogy kétség esetén a vevők jelezzék a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih-nek az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen! A választáshoz megbízható segítség a Nébih Tűzifát Okosan! felülete, ahol számos regisztrált tűzifa kereskedő ajánlata elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?