Rengeteg magyar veszi most ezt télre: sokat bukhat, aki nem figyel eléggé

Rengeteg magyar veszi most ezt télre: sokat bukhat, aki nem figyel eléggé

agrarszektor.hu
Egy valós cég adatait is felhasználva csaltak ki pénzt egy tűzifavásárlótól, aki a közösségi médiában feladott hirdetés alapján vásárolt. Az eset ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi megnövekedett kereslet mellett rendkívül körültekintően kell eljárni a tűzifa beszerzésekor. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte az általánosan érvényes legfontosabb tanácsokat, egyúttal azonban arra is felhívták a vásárlók figyelmét, hogy melyik számlaszámra ne utaljanak pénzt, mert azt csalók kezelik!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Állandósult a tűzifa iránti rendkívüli kereslet, az árak és kiszállítási idők növekedésével pedig a csalók is egyre aktívabbá váltak: egyre elszántabban és egyre gátlástalanabbul próbálják megtéveszteni a vásárlókat. Kiváló példa erre az az eset, amelyről augusztus közepén érkezett bejelentés a Nébih-hez: az állítólagos „tűzifa-kereskedő” ugyanis a megrendeléskor egy valódi cég adataival hitelesítette magát, majd előre utalást kért, ám a számla kiegyenlítése után a termékkel együtt nyomtalanul eltűnt - olvasható a hatóság oldalán.

Az ominózus eset során a vevő a hirdetésre a legnagyobb közösségi felületen, a Facebook-on figyelt fel, majd többszöri egyeztetés után előlegszámlát kapott. Az ismert online számlázó programmal készített pénzbekérőn szereplő cégadatokat le is ellenőrizte, melyek egy valódi, bejegyzett vállalkozást takartak. Az eladó hihető magyarázattal is szolgált, hogy miért van szükség az előleg azonnali utalására a szállítás garantálásához, így azt a vevő teljesítette. Noha ekkora a számos „okos” magyarázat már gyanússá vált számára és inkább elállt volna az üzlettől, a pénz visszafizetését hiába kérte, az eladó eltűnt. A Nébih éppen ezért arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a 12042847-01843406-00100001 számlaszámra ne utaljanak, mert azt csalók kezelik!

Különös körültekintést igényelnek a tűzifa hirdetések

Napjainkra a legjelentősebb hirdetési portálok - többek között a Nébih-vel kialakult aktív és jó kapcsolat hatására - egyre nagyobb odafigyeléssel elemzik a feladott hirdetéseket, hogy kiszűrhessék a jogsértőket. 
A hatóság látókörébe került csalókkal szemben több rendőrségi nyomozás is indult már. A leghatékonyabb eszköz azonban a megelőzés: a vevő megfelelő felkészültsége, amikor kiválasztja, hogy kitől és milyen feltételekkel rendel tűzifát. A legfontosabb tanácsok, praktikák továbbra is a következőek:

  • Pénzt soha senki ne utaljon előre a tűzifa vásárlásakor! 
  • A közösségi médiában megjelent hirdetések megbízhatóságát fokozottan kell ellenőrizni! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon. 
  • Mindenki csak ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljon tűzifát! Valamint mindig ellenőrizni kell az eladó EUTR azonosító számát és cégadatait, amelyre az alábbi oldalon van lehetőség.
  • Vásárlás előtt ajánlatos megnézni a Nébih fekete listáját. Ha szerepel benne a hirdető telefonszáma, semmiképpen sem szabad vásárolni tőle!
  • Tűzifát csak szállítójeggyel szabad átvenni.
  • Lerakodás előtt alaposan meg kell nézni a kiszállított fát.

A hatóság emellett azt kéri, hogy kétség esetén a vevők jelezzék a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih-nek az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen! A választáshoz megbízható segítség a Nébih Tűzifát Okosan! felülete, ahol számos regisztrált tűzifa kereskedő ajánlata elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?