Sokan bedőlnek a trükknek: csak így vásárolj tűzifát Magyarországon

Sokan bedőlnek a trükknek: csak így vásárolj tűzifát Magyarországon

agrarszektor.hu
A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban. A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Ebben számottevő segítséget nyújt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala. A hazai erdőkből és egyéb fás területekről évente több millió köbméter tűzifa kerül forgalomba.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Míg az erdőgazdálkodók és a földhasználók a növekvő igények kiszolgálásán dolgoznak, addig a Nébih EUTR ellenőrei nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét, mert csak jogszerű kitermeléssel biztosítható hosszú távon a lakossági igények kielégítése. A Nébih ellenőrök az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát koboztak el. Rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen tűzifa hirdetéseket, de egyre szorosabban összedolgoznak a portálok üzemeltetőivel is, hogy a csalókat már a hirdetés feladása előtt kiszűrjék. A hatósági ellenőrzések és megelőző intézkedések mellett fontos, hogy maguk a vásárlók is megfelelően felkészültek legyenek a tűzifa rendelés előtt, amelyhez minden szükséges információt meg lehet találni a Nébih honlapján - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legfontosabb tudnivalók jelenleg:

1. Vásároljunk ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik.

2. A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.

3. Ha hirdetés alapján vásárolunk, ellenőrizzük, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni.

4. Ha van EUTR azonosító, ellenőrizzük a számot a Nébih honlapján.

5. Ellenőrizzük a telefonszámot a Nébih fekete listáján.

6. Tűzifát csak szállítójeggyel vegyünk át!

7. Lerakodás előtt alaposan nézzük meg a kiszállított fát!

8. Soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!

9. Legyünk nagyon óvatosak, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem nekünk, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!

10. Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessünk. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljunk.

11. Ha tehetjük, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegük a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!

12. Ha tömegre vásárolunk tűzifát, figyeljünk oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk.

13. Ha frissen kitermelt faanyagot vásárolunk, igyekezzünk minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk.

14. Ha száraz fával fűtünk, akár 30%-ot is spórolhatunk!

15. Ha úgy érezzük vagy azt tapasztaljuk, hogy megtévesztés áldozata lettünk, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizzük meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írjuk meg panaszt a Nébih-nek.

Vásárlás előtt tájékozódjunk a Nébih tematikus oldalán, ahol a tájékoztatók mellett ellenőrizhetjük a jogszerűtlen hirdetések adatait, a jogsértők listáját, valamint lekérdezhetjük a választott kereskedő EUTR technikai azonosító számát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?