Bővítse takarmánybázisát őszi vetésű gabonafélékkel!

Bővítse takarmánybázisát őszi vetésű gabonafélékkel! (x)

PR
A tömegtakarmányt fogyasztó állatállományok esetében különösen nagy jelentősége van a termésbiztonságnak, ezért célszerűnek látszik több növényfajra alapozni az ellátásukat.

Az állattenyésztés költségeiben meghatározó szerepe van a takarmányozásnak, ezért a gazdálkodás jövedelmezősége szempontjából döntő jelentőségű a megfelelő takarmánybázis kialakítása. Csökkenthetjük az időjárásból fakadó kockázatot, ha nemcsak kukoricaszilázsra alapozunk, hanem a vetésforgóba jól illeszthető kalászos gabonaféléket is termesztünk. Ezek közül kiemelt figyelem övezi az őszirozs-fajtákat és -hibrideket, illetve azok szenázscélú hasznosítását, valamint a szárazabbá váló éghajlat miatt egyre inkább előtérbe kerülő tritikálét is. Így tavasszal is kiváló minőségű tömegtakarmány-alapanyaghoz jutunk, csökkentve a gazdaság kitettségét a takarmányellátási kockázatoknak, növelve az egységnyi területről lehozható takarmány-alapanyag mennyiségét és mérsékelve a talajt érő eróziós és deflációs hatásokat.

A PROTECTOR az egyik legerőteljesebb növekedésű, klímastabil zöldrozs, valódi alternatív tömegtakarmány nagy és buja zöldtömeggel, magas szárazanyag-tartalommal, amely a szél- és vízerózió által erősen veszélyeztetett talajokon is sikeresen termeszthető. A hazai és az európai üzemi tapasztalatok szerint nagyon jól befedi és védi a talajt, és kifejezetten alacsony hőmérséklet mellett is képes fejlődni, így korán, akár április végén, még az aszályos időszak előtt betakarítható.

A SU ARVID kettős hasznosítású, szemesként és szenázsként is kiváló minőségű takarmányt biztosít. Szemesként betakarítva kimagasló ezermagtömegű, a standard fajtáknál stabilan magasabb szinten teljesítő, betegségeknek jól ellenálló rozshibrid, amelynek állományát jól emészthető, rostokban gazdag levéltömeget nevelő, nagyméretű növények alkotják.

A kettős hasznosítású, teljesnövény-szenázsként, abraktakarmányként és humán élelmezési célra is alkalmas SU COSSANI kiegyensúlyozott sütőipari értékű, anyarozsnak jól ellenálló szemtermést adó, a stresszes körülményeket – mint a szélsőséges időjárás, a kórokozónyomás vagy a növényvédő szerek mellékhatásai – kifejezetten jól viselő rozshibrid. Termesztését elsősorban teljesnövény-szenázs céljára, a kérődzőkre berendezkedett, nagy hozamú állattartó telepek egészséges és korai tömegtakarmány-bázisának megalapozására ajánljuk.

Új fajtánk, a BILBOQUET kifejezetten tömegtakarmány-célú hasznosításra nemesített, középkorai, kora tavasszal gyorsan fejlődő, biztonságosan, alacsony költségszinten termelhető, ökotermesztésre is alkalmas őszi tritikálé, kiváló sárga-, vörösrozsda-, lisztharmat- és fuzárium-ellenálló képességgel; állományát korán nagy tömeget adó, élettanilag értékes szenázsalapanyagot szolgáltató, magas, jó szárszilárdságú, egészséges, sűrű levélzetű növények alkotják.

A silókukorica hozama és termésbiztonsága egyre gyakrabban kerül veszélybe az aszály és hősokk miatt, így évről évre több gazdaságban jut szerephez az olyan őszi vetésű és kora tavaszi betakarítású zöldrozs és tritikálé, amelyek képesek a takarmányadagban részben helyettesíteni a kukoricaszilázst. Április végétől a rozzsal induló, majd pedig május közepéig a tritikáléval záruló, teljesnövény-szenázs célú betakarítással biztosabb alapokra helyezhető a kiváló minőségű tömegtakarmány-termelés. A kritikus, aszályos időszakok elkerülésével pedig valóban növekszik a takarmánybázis-előállítás biztonsága is, sőt május végi vetéssel a terület akár ismét hasznosításba vonható.

Varga Gábor

termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?