Színt vallott a Házasodna a gazda sztárja: ez most a térségben a legnagyobb probléma

Színt vallott a Házasodna a gazda sztárja: ez most a térségben a legnagyobb probléma

agrarszektor.hu
Errefelé a legnagyobb problémát a domborzat jelenti gazdálkodók számára, a hegyes-dombos vidék nem kedvez a hatékonyságnak - mondta az Agrárszektornak Sándor Alfonz, az RTL Klub Házasodna című műsorának egyik szereplője. A csíkszenttamási fiatalember, bár kisgyermekkora óta kapcsolatban áll a mezőgazdasággal, és a mindennapjait is kitölti a családi gazdaság ügyes-bajos dolgainak intézése, mégis egyfajta hobbiként tekint a munkájára. A szakember lapunknak azt is elmondta, milyen tervei vannak a következő évekre, és hogyan képzeli el a jövőjét a családi gazdaságban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sándor Alfonz, ismertebb nevén Alfonz gazda az RTL Klub Házasodna a gazda című műsorának egyik szereplője, aki Romániából, a Hargita megyei Csíkszenttamásból származik. A jelenleg még csak 20 éves szakember az Agrárszektornak elmondta, hogy 15-17 hektárnyi saját földet művelnek, de vannak bérelt földjeik is, ahogy olyan területek is, amelyek úgymond „odaadtak nekik használatra”. Ezeknek a területeknek kicsivel kevesebb mint a fele szántó, a többi erdő, legelő és kaszáló. A szántókon főként gabonaféléket termesztenek, valamint saját felhasználásra burgonyát, az udvaron pedig van egy veteményesük, ahol hagymát, sárgarépát, murkot és konyhai zöldségeket nevelnek. A családi gazdaság másik részét Alfonz keresztapja viszi, aki nagyjából negyven hektáron gazdálkodva főleg szarvasmarhák tenyésztésével foglalkozik.

A fiatal szakember elárulta, hogy már gyerekkorában kapcsolatba került az agráriummal. Mint fogalmazott, ezen a vidéken az emberek mindig is a gazdálkodásból éltek, ő pedig kisgyerekkorában sok időt töltött az anyai ági nagyszüleinél, akik mindenhová magukkal vitték, és nekik segítve rázódott bele a gazdálkodásba. Amennyire vissza tud emlékezni, traktort 10 évesen vezethetett először, akkor még a nagyapja ölében ülve.

A családi gazdaságot most már én, az édesapám és keresztapám vezetjük, a kisebbik testvéremet pedig ugyanúgy visszük magukkal, mint anno engem a nagyszüleink, aztán majd kiderül, ő mennyire fogja megszeretni a gazdálkodást

- mondta el Sándor Alfonz a generációváltás kapcsán.

Az elmúlt időszakban tapasztalható drágulások, az alapanyagok, a takarmányok, az energia vagy éppen az inputanyagok árának emelkedése kapcsán a fiatal gazda közölte, hogy a gazdaságban a vállalkozói részt a keresztapja végzi, de ő nem említett semmi komolyabb gondot idén. Voltak ugyan drágulások, és az aszály miatt kevesebb volt a takarmány, de összességében nem volt okuk panaszra.

Nem éreztünk különösebb nehézségeket az idei év során. Nálunk jó volt a termés, főleg gabonából. Talán csak szénából lett kicsit kevesebb, mint szokott

- jegyezte meg Sándor Alfonz.

Megbeszélés közben (Forrás: RTL Klub)
Sándor Alfonz megbeszélés közben (Forrás: RTL Klub)

Az értékesítés kapcsán az ifjú gazda elárulta, hogy ők lényegében nem kereskednek a megtermelt gabonával, mert a szomszédok és a környékbeli gazdálkodók egymás közötti üzletelnek a terményeikkel. Ez pedig tökéletesen megfelel mindenkinek.

A fiatal gazda (és keresztapja) szerint a környéken a gazdálkodást leginkább a domborzat befolyásolja, ez jelenti a legnagyobb problémát az ágazat szereplői számára. A hegyes-dombos vidéken az emberek aprócska parcellákat kaptak, amikor visszaosztották a földeket, és nem lehetett olyan nagyobb, összefüggő területeket összeszedni, mint például Magyarországon. Ez pedig jelentősen hátráltatja a gazdálkodás hatékonyságát. Sándor Alfonz szerint Romániában az állattenyésztésben jelenleg tapasztalható némi takarmányhiány, de ez főleg a nagyobb állományokkal foglalkozó gazdálkodókat érinti, őket nem.

Ami a gépesítettséget illeti, Sándor Alfonz úgy fogalmazott, a meglevő gépeik elegendőek a felmerülő munkákra, ami karbantartás, illetve javítás szükséges, azt megcsinálják maguk. Ehhez a témához kapcsolódnak a fiatal szakember jövőbeli tervei is. Sándor Alfonz elmondta, hogy van egy kombájnjuk is, amit évente 1-1,5 hónapig használnak, de idén jó évük volt, és le tudták cserélni az egyik kis kockabálázójukat. Jövőre, vagy két év múlva viszont szeretnék lecserélni a kombájnt is.

Egyelőre még nem gondolkodom a gazdálkodás vállalkozói szintre emelésén, maradok hobbi szinten

- tette hozzá Sándor Alfonz.

(A cikkben szereplő képek az RTL Klub tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31