Merész ötlettel állt elő egy német gazda: ez sok almatermesztő életét megváltoztathatja

Merész ötlettel állt elő egy német gazda: ez sok almatermesztő életét megváltoztathatja

agrarszektor.hu
Christian Nachtwey nyugat-németországi biogyümölcsösében szüret van, a munkások érett, piros Elstar almákkal rakodják meg a kocsikat, készen arra, hogy az európai szupermarketekbe szállítsák őket. Nachtwey gazdasága azonban egy második termést is betakarít: sok almafa napelemek alatt nő, amelyek az idei szokatlanul napsütéses nyáron bőséges áramot termeltek, miközben az alatta lévő gyümölcsöknek a szükséges árnyékot adták.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ötlet egyszerű - mondta Nachtwey, akinek gazdasága Kölntől egy órányi autóútra a délre fekvő Gelsdorfban található. Hozzátette, hogy megóvják a gyümölcsöst anélkül, hogy csökkentenék a rendelkezésre álló termőfelületet és fenntartanánk a termést. Ráadásul a napenergiát is ugyanazon a földterületen termelik - írja a NAK. A szántóföldeken elhelyezett nagyméretű napelemes berendezések egyre népszerűbbek Európában és Észak-Amerikában, mivel a gazdálkodók igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni a földjeikből, második bevételi forrást létrehozni. A növénytermesztés és a napenergia megfelelő kombinációjának megtalálása azonban nehéz feladat, mivel a modern gyümölcsfajták pontosan az adott termesztési körülményekhez vannak hangolva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bármilyen változás felboríthatja az egyensúlyt, a gazdáknak bevételkiesést okozhat, ha a gyümölcs sérült, rossz színű vagy nem olyan édes, mint amilyet a fogyasztók elvárnak. Ezért Nachtwey kutatókkal együttműködve teszteli, hogy mely almafajták fejlődnek jól a napfényes lombkorona alatt, valamint, hogy milyen típusú fotovoltaikus tetők a legalkalmasabbak a gyümölcsök számára. Az eredmények összehasonlítása érdekében néhány fát hagyományos hálóval fednek le, amelyet általában az érzékeny növények jégeső elleni védelmére használnak. Jürgen Zimmer, Rajna-vidék-Pfalz tartomány mezőgazdasági szolgálatának szakértője elmondta, hogy a napkollektoros tetők alatt termesztett alma idén valamivel kevésbé volt édes, mint a jégesőháló alatt termesztett. A napelemek alatti almák közül azonban alig néhány károsodott a régióban idén július 24-én érő intenzív napsütésben, míg a fedetlen gyümölcsök akár 18%-a is leégett aznap - mondta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Legalább két-három teljes évre van szükségünk ahhoz, hogy az összes lehetséges időjárási körülményt feljegyezzük és megnézzük, hogy a különböző fajták milyen termést és színt adnak

- mondta Zimmer.

A kutatók remélik, hogy a tesztek megmutatják, hogy a gyümölcsfák jól fejlődnek a napelemek alatt. Ez segíthet megakadályozni, hogy a megújuló energiatermelés a mezőgazdasággal versenyezzen az értékes földterületekért - ami egyre nagyobb gondot jelent azok számára, akik az éghajlatváltozás és az emelkedő élelmiszerárak ellen próbálnak fellépni. Nachtwey elmondta, hogy a farmon termelt napenergiát saját létesítményei és gépei működtetésére használhatja. De kezdetben azt tervezi, hogy a közeli házak tucatjait látja el árammal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13