Elképesztő: ki nem találnád, hogyan termesztenek paradicsomot Kaposváron

agrarszektor.hu
Akvapóniás módszerrel termeszik a primőr kápiapaprikákat, paradicsomokat, méretes padlizsánokat Kaposváron a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének kertjében. Ezt a típusú termesztést 2015-ben hozták létre a telephelyen, a halak ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amelyet a növények felvesznek, ráadásul ezzel a termesztési móddal kevesebb helyre van szükség, és felfelé terjeszkednek.

Minden reggel frissen szedik a vegyszermentesen termesztett zöldségeket a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének kertjében, ahol akvapóniás módszerrel termesztik a paprikát, paradicsomot, padlizsánt, valamint kísérleti jelleggel erdei szamócát és geránium-dísznövényt. 2015-ben hozták létre az akvapóniás termesztést kaposvári telephelyükön, ahol két fóliasátorban vannak a zöldségek - írja a sonline.hu.

A halak ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amelyet a növények felvesznek. Ezzel a termesztési móddal kevesebb helyet foglalunk, felfelé terjeszkednek és nem használunk semmilyen vegyszert 

- mondta el Takács Tímea termelésirányító.

A különleges, környezetbarát módszerrel egy ökológiai kiállításon ismerkedett meg Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. Kiemelte, a termesztőtálcák olyan magasan vannak, hogy kerekesszékből is tudják gondozni a növényeket és etetni a halakat az ott dolgozók. Önerőből, nyolcmillió forint értékben napelemrendszert építettek ki, így az elektromos áram nagy részét költséghatékonyan tudják biztosítani. A kazánjukat komposzt­tal, rothadt zöldhulladékkal táplálják, amely az akvapóniás házat mínusz öt fokig el tudja látni a hővel, ha ennél hidegebb van, gázfűtéssel rá kell segíteni. Az esővíz központi ciszternába kerül, amely összekeveredik a halakról leengedett vízzel és csepegtető öntözéssel juttatják ki a fóliákba, így az aszályos időszakban is sikerült folyamatosan táplálniuk a növényeket. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?