Megőrülnek ezért a zöldségért a spanyolok: egyre többen termesztik az országban

Megőrülnek ezért a zöldségért a spanyolok: egyre többen termesztik az országban

agrarszektor.hu
A legnagyobb spanyol mezőgazdasági szakmai egyesület, a több mint 200 ezer tagot számláló ASAJA egyik regionális szervezete, az Asaja Almería közlése szerint eredetileg a szokásosnál korábbra várták az idei szezon kezdetét, ám az utóbbi időszakban uralkodó perzselő hőség miatt jó, ha normál időben el tudják kezdeni az idényt. A „fóliaváros” területi arányainál megfigyelhető legfontosabb változás a paradicsom előtérbe kerülése lesz.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az utóbbi évek kifejezetten alacsony és instabil árai miatt sok termelő döntött úgy, hogy más növényeket, döntően cukkinit, paprikát vagy uborkát favorizál a paradicsommal szemben, idén azonban az átlagár 34%-kal nőtt a tavalyihoz képest - így a kisebb termelt mennyiség ellenére is 14%-kal nőtt az ágazat árbevétele. Az utóbbi évek egyik határozottan jelentkező tendenciája a paradicsomkülönlegességek irányába tett elmozdulás, mert ezek a típusok, fajták nagyobb jövedelmezőséget biztosítanak a gazdáknak. Ez a trend az idén is folytatódik, például a körte alakú koktélparadicsomot ismét jelentős területen termesztik majd. A prognózisok szerint 2%-kal tovább nő a paprika területe is, az uborkánál pedig 5% körülire teszik a bővülést. A fenti kultúrák preferálását legfőképpen a cukkini (-15%) és a padlizsán (-10%) területének csökkenése kíséri - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03