Megőrülnek ezért a zöldségért a spanyolok: egyre többen termesztik az országban

Megőrülnek ezért a zöldségért a spanyolok: egyre többen termesztik az országban

agrarszektor.hu
A legnagyobb spanyol mezőgazdasági szakmai egyesület, a több mint 200 ezer tagot számláló ASAJA egyik regionális szervezete, az Asaja Almería közlése szerint eredetileg a szokásosnál korábbra várták az idei szezon kezdetét, ám az utóbbi időszakban uralkodó perzselő hőség miatt jó, ha normál időben el tudják kezdeni az idényt. A „fóliaváros” területi arányainál megfigyelhető legfontosabb változás a paradicsom előtérbe kerülése lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utóbbi évek kifejezetten alacsony és instabil árai miatt sok termelő döntött úgy, hogy más növényeket, döntően cukkinit, paprikát vagy uborkát favorizál a paradicsommal szemben, idén azonban az átlagár 34%-kal nőtt a tavalyihoz képest - így a kisebb termelt mennyiség ellenére is 14%-kal nőtt az ágazat árbevétele. Az utóbbi évek egyik határozottan jelentkező tendenciája a paradicsomkülönlegességek irányába tett elmozdulás, mert ezek a típusok, fajták nagyobb jövedelmezőséget biztosítanak a gazdáknak. Ez a trend az idén is folytatódik, például a körte alakú koktélparadicsomot ismét jelentős területen termesztik majd. A prognózisok szerint 2%-kal tovább nő a paprika területe is, az uborkánál pedig 5% körülire teszik a bővülést. A fenti kultúrák preferálását legfőképpen a cukkini (-15%) és a padlizsán (-10%) területének csökkenése kíséri - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02