Filléres trükk paradicsomtermesztőknek: ezt nem szabad kihagyni!

Filléres trükk paradicsomtermesztőknek: ezt nem szabad kihagyni!

agrarszektor.hu
Ugyan napközben még egészen rendesen felmelegszik a levegő, mostanra azért már megjelentek az első őszi fagyok. Ez pedig döntés elé állítja a kerttulajdonosokat és a balkonkertészeket: mi legyen a megmaradt paradicsommal?

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Ha már érkezőben vannak az első fagyok, akár zöld a paradicsom, akár nem, le kell szedni. Ha a paradicsomok elérték a normál méretüket, elég egyet kettévágni, és megvizsgálni a magvakat. Ha kis géles cseppecskével vannak beburkolva, a növény megfelel az érlelésre. De ha nem ezt látja az ember, akkor a paradicsomot célszerűbb zölden felhasználni - írta meg az Infostart.

Ha még nincs fagyveszély, meg lehet próbálni a szabadban beérlelni a már félig piros paradicsomokat. Ehhez nem kell mást tenni, mint becsomagolni buborékfóliába a terméses növényt, hogy így kapja meg az utolsó „lökést” a beéréshez. Megér egy kísérletet az is, hogy a kiásott paradicsomnövényt fejjel lefelé függesztve tárolja az ember, reménykedve, hogy a paradicsomok így is beérnek.

A legrosszabb ötlet, ha a levágott zöldparadicsomot valaki a hűtőben tárolja, ugyanis 10 Celsius-fok alatt már drámai gyorsasággal bomlanak a paradicsom aromaanyagai. Ha a kifejlett, de zöld színű bogyót 13-18 Celsius-fok között tárolja az ember, 90% relatív páratartalom mellett, akkor még nem következik be a hidegkárosodás, és lassan kialakul a jellemző szín is.

Fontos, hogy az ember az átválogatott, ép és betegségmentes paradicsomokat papírzacskóba, kartondobozba, vagy akár egy faszekrény fiókjába helyezze, és tegyen közéjük egy érett almát vagy banánt. Az érést folyamatosan ellenőrizni kell. Ha valaki mindent jól csinált, azt tapasztalhatja, hogy a paradicsomok néhány hét alatt beérnek. De aki nem ért ehhez, vagy nem akar szöszmötölni, az megpróbálhatja azt is, hogy hagyja szobahőmérsékleten a paradicsomot, mert általában akkor is beérik még.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. szeptember 13. 14:01