2022. december 4. vasárnap Borbála, Barbara

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.09.16. péntek

agrarszektor.hu
Nyugat, délnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, északkelet felé haladva lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőtakaró - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.09.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.09.16.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.09.16.) napon.

2022.09.16. péntek: Nyugat, délnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, északkelet felé haladva lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőtakaró. Az északkeleti és a keleti megyékben várható néhány órás napsütés, majd délután ott is beborul az ég. Nagyobb eséllyel az ország délnyugati, nyugati felében várható eső, zápor, míg északkelet felé haladva csökken a számottevő csapadék esélye. Az ország nagy részén az északnyugati, míg délnyugaton az északi, északkeleti szelet kísérhetik időnként élénk lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között alakul, de a tartósan csapadékos nyugati, délnyugati tájakon ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.
Késő este 14 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, tartós álmosságérzés jelentkezhet. A reakcióidő megnyúlhat, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A következő napon várható időjárás

2022.09.17 szombat: Jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. A csapadékzóna hazánk délkeleti felére összpontosul, ott többfelé valószínű eső, zápor. Az északnyugati, északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között várható, a keleti határ közelében számíthatunk az enyhébb, a csapadékosabb délnyugati tájakon a hidegebb időre.

Friss híreink:

Leáldozóban a traktornak és a kombájnak? Új gépek hódíthatják meg a földeket

Évről évre egyre többet hallani a mezőgazdaságban egyre égetőbb problémává váló munkaerőhiányról. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy mennyi munkát tudnak elvégezni a gazdálkodók a földjeiken, és hogy milyen bevételekkel számolhatnak tevékenységük során. A munkaerőhiány enyhítését célzó egyik irány a mezőgazdaság robotizációja, az emberi munkát megkönnyítendő, illetve - ahol lehet - kiváltandó. Az utóbbi években egyre többet lehetett hallani a mezőgazdasági robotokról, amelyeket egy, esetleg több feladat minél tökéletesebb és önállóbb elvégzésére fejlesztettek ki. De mit is kell tudni ezekről a gépekről valójában, milyen feladatokra milyen változatai léteznek már, vagy vannak fejlesztés alatt? Mikorra várható, hogy meghódítsák a földeket?

Sokan hibáznak a gyümölcsfák metszésekor: ezek lehetnek a legsúlyosabb buktatók

Ideje a metszőollók leporolásának, hiszen közeleg a metszési időszak! A rendszeres metszés nagyon fontos, hiszen nemcsak formásabbá varázsolja gyümölcsfánkat, de javítja a termést is, ezáltal szebb és ízletesebb gyümölcsöket kapunk a következő évben. Az őszi metszésnek fontos szerepe van: a száraz, törött és megbetegedett ágak eltávolítása a fáról.

Megőrülnek a magyar gazdák ezért a gépért: úgy veszik idén, mint a cukrot

Felpörgött a magyar mezőgazdaság technológiai modernizációja: a hazai mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat. Tavaly a koronavírus-járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére újabb rekord született, a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom ugyanis átlépte a 300 milliárd forintot. A gépbeszerzési kedv 2022-ben sem lankadt, az idei első félévben a magyar gazdálkodók csaknem 2000 új traktort, több mint 200 kombájnt, 300-nál is több rakodót és közel 900 növényvédő gépet vásároltak.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?