Javában zajlik az aratás Zala megyében: kiderült, milyen hozamok lettek idén

MTI
A napraforgó közel 70 százalékát learatták Zala megyében, a 6 ezer hektárnyi területen 2,5 tonna volt az átlaghozam - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t. A 27 207 hektáros kukoricaföldeken 3 hektárt meghaladó területen besilózták a termést. A 4570 hektáron betakarított szemes terményből hektáronként átlagosan 7,4 tonna volt az átlagtermés - közölte Sabján Krisztián.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Jelezte, az esőzések miatt lassan haladnak az őszi kalászosok vetésével. Az őszi árpa 1200, a rozs 50, a tritikálé pedig 80 hektáron került a földbe. A tervek szerint az őszi árpa vetésterülete 5200, a rozsé pedig 500 hektár. Tritikálét 950 hektáron szeretnének nevelni. A gazdák 31 ezer hektáron őszibúza vetését tervezik. Repcét 13 635 hektáron termelnek, 2-3 ezer hektárral kisebb területen, mint a korábbi években. Ennek egyik oka, hogy a melegebb, aszályos klíma nem kedvez a hűvösebb, csapadékosabb időjárást kedvező növénynek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett sok rovarölő szert kivontak a forgalomból, "a jelenlegi választékkal nem lehet megvédeni a termést a kártevőktől, emiatt a repcetermesztés jövedelmezősége is csökkent" - fejtette ki a megyei elnök. Az elvetett állományok jól fejlődnek, de védekezni kellett a kártevők ellen - tette hozzá. Elmondta: a csapadékos időjárás mind a betakarítási, mind pedig a vetési munkákat akadályozza. A termelők abban bíznak, sikerül a csapadékot a talaj mélyebb rétegeiben eltárolni, mert ez segíti a jövő évi gazdálkodást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21