Megdöbbentő, ami a magyar kukoricával történik: erre senki sem számított

Megdöbbentő, ami a magyar kukoricával történik: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Elképesztő dolog történik a magyar mezőgazdaságban, ugyanis bekövetkezett az, amire már nagyon-nagyon régen nem volt példa: hazánk importra szorul kukoricából. Ezidáig körülbelül 1 millió tonna érkezett be Ukrajnából, mely állítólag jó minőségű és olcsóbb a hazainál.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár még tart az aratás, így egyelőre nincs pontos szám a hazai kukoricatermésről, de a 24. hu által megkérdezett szakemberek közül nem akadt egy sem, akinek a becslése szerint elérhetnénk a 4 millió tonnát. Márpedig átlagos évben 4-4,5 millió tonna a belföldi szükséglet, jó években pedig ennek inkább a duplája szokott megteremni, vagyis bőven jutott exportra. Az elmúlt évtizedben jellemzően 6-8 millió tonna termett stabilan, a leggyengébb, 2012-es évben 4,7 millió tonna kukoricát takarítottak be, de a csúcs 9,3 millió tonna volt 2014-ben. Most nagy valószínűséggel hiányt mutat majd a kukoricamérleg: nem takarítanak be annyit, ami a belföldi igényeket fedezné. Hasonlóra legalább 1990 óta nem volt példa - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos kiemelni, hogy élelmiszerhiányról egyáltalán nincsen szó, de tény, ami tény, hogy idén az aszály lefelezte a magyar kukoricatermést. Raskó György agrárközgazdász néhány héttel ezelőtt még 5 millió tonnás kukoricatermést becsült az aszálytól kevésbé sújtott dunántúli táblák alapján, de most már ő is úgy látja, 4 millió alatt lesz a mennyiség. Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében szépen zöldelltek a táblák, ám aratáskor kiderült, hogy a látszat csalóka volt, hiszen a csövek kicsik, rövidek voltak, ráadásul kevesebb a sor, mint amire a nagy zöldtömegből következtetni lehetett. Ez pedig annak köszönhető, hogy megtermékenyítéskor akkora sokkot kaphattak a növények a hőségben, hogy egyszerűen nem tudtak kiteljesedni a csövek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) a főtitkárhelyettese 2,8-3 millió tonna körüli termésről számolt be. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára szerint azonban egy ilyen helyzetben biztosat senki sem tud, a becslések 2,8-3,6 millió tonna között szóródnak. Az is kérdéses, hogy vajon mire lesz elég a belföldi termés. Ugyanis nemcsak az aszály okozott gondot, hanem a magas energiaárak is, amik miatt az ipari felhasználók várhatóan kevesebb alapanyagot vásárolnak, így elképzelhető, hogy a takarmánygyártók is kevesebbet vesznek. Sőt, azt sem lehet kizárni, hogy a takarmányozás eltolódik a búza felé.

Nem tudni, hogy az állattartást mennyire fogják vissza az egyre növekvő árak. Október-novemberben járnak le az áramszerződések, nem tudni, mennyiért sikerül új kontraktusokat kötni, mennyien húzzák le a rolót vagy fogják vissza a termelésüket - sorolta a bizonytalansági tényezőket a főtitkár. És akkor a 430 forint fölé erősödött dollárárfolyam miatti drágulásról még nem is beszéltünk. A sok bizonytalanság közepette abban mindenki egyetért, hogy szükség van az importra, és egy ideje már érkeznek is a szállítmányok Ukrajnából. Erről nemrég Vitézy Dávid, a technológiai tárca közlekedési államtitkára  is beszámolt. Bár a hangsúlyt arra helyezte, hogy a háború miatt Ukrajnában rekedt gabona vasúti szállítását hogyan segítjük, azért megemlítette, hogy Magyarország is vásárol a terményből. Nem hivatalos források szerint elég sokat, állítólag a szállítmányok nagyobb része, akár kétharmada is nálunk landolhat

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pótsa Zsófia szerint eddig mintegy 1 millió tonna kukoricát importáltak a magyar felhasználók. A piacon az alábbiak szerint szoktak kalkulálni:

Raskó György elmondta, hogy a takarmánygyártók, legalábbis a nagyobbak Ukrajnából szerzik be a kukoricát. Jó a minősége és olcsóbb is: ha valakinek sikerül közvetlenül ukrán partnerrel szerződnie, tehát nem kereskedőkön keresztül bonyolítja az ügyletet, az tonnánként akár 130 ezer forint körüli áron is hozzájuthat, mégpedig telephelyre leszállítva. A piacon úgy tudják, bőven van utánpótlás Ukrajnában, így, ha szükséges, akkor akár újabb 2 millió tonnát is le tudnak szállítani. Lefelé nyomja tehát az árakat az ukrán kukorica, de ugyanez a helyzet az állattenyésztők számára fontos napraforgódarával is, ott 20–25 százalékkal olcsóbb az ukrán import a hazainál. Az orosz búza pedig még lejjebb vihetné az árakat elméletileg, hiszen rekordokat döntött náluk a termés, mintegy 100 millió tonna gabonáról van szó, melynek nagyjából a fele a piacra is kerülhet a következő 12 hónapban.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03