Már lehet szavazni a 2023-as év fájára: mutatjuk a jelölteket

Már lehet szavazni a 2023-as év fájára: mutatjuk a jelölteket

agrarszektor.hu
Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és az Év fája kuratórium 2013 óta minden évben, így idén immár tizedik alkalommal hirdette meg az Év fájára versenyt. Mindazok, akik részt kívánnak venni a 2023-as év fájának kiválasztásában, online szavazatukat november 6-ig adhatják le az egyesület honlapján.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája kuratórium 2013 óta minden évben, így idén immár tizedik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon, az Év fája tematikus honlapon keresztül szavazzanak az Év fájára egyesületi tagtársak, erdész kollégák és mindenki más, aki érdeklődik az erdők és a fák világa iránt. Idén, az Erdők Hete programsorozat részeként elindított on-line voksoláson, az Év fája szavazással a 2023. esztendő fafaját választják meg a résztvevők.

A 2023-as év jelöltjei a rezgő nyár, a kecskefűz és a vénic-szil. De lássuk, mit is kell tudni ezekről a fafajokról:

  • Kecskefűz (Salix caprea): a húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s egyes helyeken ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Ez az egyetlen magyar fűzfaj, amely többletvíz nélkül is képes megélni, ám az Alföldön kimondottan ritkának számít.
  • Rezgő nyár (Populus tremula): a magyar hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli az erdők esztétikai értékét, számos faj kötődik hozzá.
  • Vénic-szil (Ulmus laevis): elsősorban az árterekhez kötődő szilfaj, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. A Magyarországon őshonos szilfák közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó egyesületi mozgalom kuratóriumának döntése alapján 2022. október 6. és november 6. között, egy teljes hónapon keresztül lehet a megadott három fafaj közül választani. A szavazásra az Év fája honlapon keresztül nyílik lehetőség minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal, egy adott fafajra. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is. A szavazás online rendszerébe biztonsági alkalmazásokat is beépítettünk, így kérjük a szavazókat, hogy tartsák be az internetes szavazások "fair play" íratlan és az IT biztonság írott szabályait. Az OEE felhívta arra is a figyelmet, hogy az érvénytelen szavazatokat törölni fogják. A szavazás végeredményét az Országos Erdészeti Egyesület honlapján és a közösségi oldalán adjuk közre, november 7-én.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?