Optimális technológia a maximális terméspotenciál érdekében

Optimális technológia a maximális terméspotenciál érdekében (x)

agrarszektor.hu
A hibridek adaptációs képessége rendkívüli, ám precíziós módszerekkel biztosíthatók azok a feltételek, amelyek között a legnagyobb teljesítményre képesek.

A SAATEN-UNION feltett szándéka, hogy partnereinek hasznos információval szolgáljon a kínálatában szereplő hibridjeiről, így azoknak is, akik precíziós gazdálkodást folytatnak. A tudásanyag felhalmozásának elsődleges feltétele, hogy a hibrideket minél hosszabb időn keresztül teszteljük. Ennek érdekében az ígéretes, nagy potenciállal rendelkező portfóliótagjainkat többféle technológiai és terméspotenciál-kísérletben vizsgáljuk minden évben, és a már jól ismert anyagainkról, mint a REPLIK (FAO 380) és a BADIANE (FAO 360), évről évre folyamatosan tudunk adatot gyűjteni. Eredményeinkből egyértelműen kiderül, hogy a REPLIK minden körülmény mellett megbízhatóan, magas szinten teljesít, míg a BADIANE jobb csapadékellátottság mellett képes felülmúlni csúcshibridünk teljesítményét, de szárazabb időszakokban is átlagon felül teljesít.

Technológiai kísérleteinkről már több ízben jelentettünk meg információkat, melyek mindegyike elérhető honlapunkon (például itt és itt).

A Debreceni Egyetemmel együttműködésben 2021-ben számos hibridünk kapcsán többek között potenciálkísérleteket végeztünk, amelyek eredménye fontos támpontot jelent precíziós gazdálkodást folytató partnereinknek is. A kísérleti terület 2021. március 7-én 500 kg/ha pétisót (39%; 27-7-5) kapott, kombinátorral bedolgozva. A vetés április 20-án történt, a kelés május 3–8. között indult meg. Posztemergens gyomirtást május 14-én végeztek, majd június 1-én kultivátorozták a kísérletet. Mivel potenciálkísérletről van szó, a kísérleti területen kétnaponta 8 mm-t öntöztek 2021. május 14. és augusztus 29. között, összesen 38 alkalommal. A kijuttatott vízmennyiség a tenyészidőszak során 304 mm volt.

A látóképi kísérleti helyszínen az utóbbi évekhez képest szokatlan módon a kelési és a kezdeti fejlődési időszak kifejezetten hűvös volt. Április elejétől május végéig viszonylag egyenletesen és folyamatosan jelentős negatív hőmérsékleti anomália jellemezte az időjárást. Áprilisban 3,0 °C-kal, májusban 2,1 °C-kal volt hűvösebb a sokévi átlagnál. Ilyen alacsony átlaghőmérséklet (április–május) legutóbb 1991-ben fordult elő.

 

 

Tápanyagos csávázószerekkel végzett kísérleteink már évek óta vannak, de ilyen mértékű pozitív korrelációt, mint 2021-ben a REPLIK esetében, még sosem tapasztaltunk. Valószínűleg a vetés utáni hideg időjárás miatt jelentett nagy előnyt a kezelt, többlettápanyaghoz jutó tétel számára. Az eredmények láttán következtethetnénk arra is, hogy a korai vetésekben, ahol nagyobb esély van rá, hogy alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok mellett kell beindulnia a szemek fejlődésének, nagy létjogosultsága lehet az ilyen csávázásoknak, azonban az előző évek kísérleti eredményei és a változatos feltételek miatt teljes biztonsággal ez nem jelenthető ki. Érdekes továbbá, hogy az alapcsávázásban részesült BADIANE, BARINGTON és REPLIK gyakorlatilag hajszálra azonos, magas termésszinten teljesített.

A kísérletben szereplő kukoricahibridjeink a Debrecen-látóképi helyszínen is bizonyították kitűnő vízleadó képességüket, melynek fokozott jelentőségéről már többször is írtunk.

Több éve veszünk részt az IKR Kft. nagyparcellás üzemi kísérleteiben is, az országot jól lefedő kísérleti helyszíneken. Az itt szerzett információk alapján kirajzolódik a hibridek adaptációs képessége, valamint a nagyobb parcellaméret miatt a valós termelési körülmények is jobban érvényesülnek. Ennek köszönhetően a kevésbé jól alkalmazkodó hibrideket is a számukra legmegfelelőbb régiókba tudjuk ajánlani. Ebben a kísérleti rendszerben egyik legújabb csúcshibridünk, a SYNOPSIS (FAO 390) kiemelkedően szerepelt és nagyon jól alkalmazkodott a legtöbb kísérleti helyen uralkodó körülményekhez, így biztonsággal termeszthető az ország egész területén. A SYNOPSIS betakarításkori szemnedvessége 15,9% volt, ami szintén kifejezetten jónak mondható. A BADIANE 15,8%-os átlagos szemnedvességgel került betakarításra, tehát az egyik legjobb vízleadású hibridünk is kihívót kapott ebben a tekintetben.

A Magyar Kukorica Klub 12 helyszínen végzett kísérleteket úgy, hogy öt kísérletet egyazon táblában, de eltérő tőszámmal állított be. Az öt közül egy azonos volt a többi kísérleti helyen is követett vetési gyakorlattal. A fejlesztést részben a stressztűrés részletesebb vizsgálata céljából indítottuk el. Egyik elsődleges szempont a táblán belüli növénysűrűség-változtatás várható hatásainak megismerése, különös tekintettel a hibridek valós reakcióira. A korai csoport összesített eredményei alapján a SYNOPSIS a legjobbak között végzett, az ötödik helyezést érte el. Új hibridünk sikereit a hazai piacon mi sem teszi mérhetőbbé, mint hogy idén tavasszal a SYNOPSIS-vetőmagkészleteink fogytak ki elsőként. A Magyar Kukorica Klub részletes eredményei – tőszám és egyéb információk – a honlapján elérhetők.

Kutatásaink eredményeit internetes felületeinken folyamatosan közzétesszük. Honlapunkon és a Facebookon is megtalál bennünket, valamint területi képviselő kollégáink személyesen is állnak rendelkezésére.

 

Marsai Viktor

termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?