Egyre kevesebb van ebből a fából Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A program célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind pedig a nagyközönség számára. A november 6-ig tartó szavazáson a vénic-szil lett 2023-ban az év fafaja.

2022 október 6-án, az Erdők Hetén kezdődött el az az online voksolás, amelynek során a 2023-as év fafajára lehetett szavazni. Az OEE által rendezett megmérettetést élénk érdeklődés övezte, a három jelöltre egy hónapon keresztül lehetett szavazni. A szavazáson csaknem 2000-en vettek részt, az érvényes szavazatok száma 1925 volt. A szavazatok értékelése után, 860 szavazattal, a vénic-szil (Ulmus laevis) lett 2023-ban az év fafaja - olvasható az Országos Erdészeti Egyesület oldalán.

Mint írták, a vénic-szil elsősorban az árterekhez kötődő magyar szilfaj, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. A Magyarországon őshonos szilfák közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

A szavazás második helyezettje - 569 szavazattal - a kecskefűz lett, míg a harmadik helyen - 496 szavazattal - a rezgőnyár végzett. A megmérettetésről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?