Egyre kevesebb van ebből a fából Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

Egyre kevesebb van ebből a fából Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A program célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind pedig a nagyközönség számára. A november 6-ig tartó szavazáson a vénic-szil lett 2023-ban az év fafaja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2022 október 6-án, az Erdők Hetén kezdődött el az az online voksolás, amelynek során a 2023-as év fafajára lehetett szavazni. Az OEE által rendezett megmérettetést élénk érdeklődés övezte, a három jelöltre egy hónapon keresztül lehetett szavazni. A szavazáson csaknem 2000-en vettek részt, az érvényes szavazatok száma 1925 volt. A szavazatok értékelése után, 860 szavazattal, a vénic-szil (Ulmus laevis) lett 2023-ban az év fafaja - olvasható az Országos Erdészeti Egyesület oldalán.

Mint írták, a vénic-szil elsősorban az árterekhez kötődő magyar szilfaj, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. A Magyarországon őshonos szilfák közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

A szavazás második helyezettje - 569 szavazattal - a kecskefűz lett, míg a harmadik helyen - 496 szavazattal - a rezgőnyár végzett. A megmérettetésről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?