Őrület, mi mindenre jó ez a szuperzöldség: bárhol megterem, mégsem esszük

Őrület, mi mindenre jó ez a szuperzöldség: bárhol megterem, mégsem esszük

agrarszektor.hu
Bár sokan nem szeretik, a kelbimbó valóban egy sokoldalú és felettébb haszos zöldség. Vízhajtó hatású, magas tápanyagtartalmú, emellett számtalan módon felhasználható a konyhában. Éppen ezért nagy kérdés, miért nem eszik, illetve miért nem termesztik a magyarok ezt a csodanövényt? A HelloVidék ennek járt utána.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár a háztáji kertekben most indul az igazi szezonja, a szupermarketek polcain és a piacokon még csak elvétve található meg a kelbimbó. Sokan nem is tudják, mennyire egészséges, és milyen magas a tápanyagtartalma - olvasható a HelloVidék oldalán. A különlegességét pedig az adja, hogy késő ősszel érik, ilyenkor lehet betakarítani, így friss vitaminforráshoz juthat az ember a legzimankósabb évszakban. A portál munkatársai az egyik szupermarket 700 forintért találtak belőle egy kis hálónyit, és bár gyorsfagyasztva könnyebben elérhető, ebben a formában jóval drágább is: a webáruházakban szétnézve kilójáért 1000-1400 forintot is elkérnek. Éppen ezért érdemes lehet még most, amíg tart a szezonja, nagyobb tételben is vásárolni belőle.

De mi is az a kelbimbó, és mi köze van Brüsszelhez?

A kelbimbó a vadkáposzta egy termesztett változata, amit nem véletlenül hívják angolul „brüsszeli káposztának is”. A 19. században ugyanis Belgiumban nemesítették ki. Mindamellett, hogy roppant egészséges és finom zöldség, ősszel különböző színt öltő levelei, másodéves, sárga virágú tövei és becőtermései is igen mutatósak. A kelbimbó főgyökere erőteljes, dús oldalgyökerekkel mélyre (80-100 centiméterre) hatol, ezért szárazságtűrő - ami az elmúlt év aszályos időjárását elnézve - igen fontos tulajdonság lehet a következő időszakban. Szára közepesen fásul, olykor 130 cm magas, tengelyszerű. A kelbimbó nektártartalmú, vegyes beporzású virágai májusban nyílnak. A különböző kelbimbófajták függvényében a növény akár egy méter magasra is megnőhet és 5 centiméter átmérőjű bimbókat is hozhat.

Nálunk alig ismert, bezzeg nyugaton!

A bimbóskel vagy kelbimbó Magyarországon mind ez ideig kevésbé (el)ismert, csak kis viszonylag területen termesztett növény. Termesztése a nyugat-európai országokban sokkal elterjedtebb, nagyobb jelentőségű, mint nálunk. Elsősorban Németországban és Hollandiában kedvelt növény. Termesztését nagyban meghatározza, hogy nagy kézimunka-igényes, különösen a szedése. Táplálkozás-élettani szempontból a többi káposztafélénél értékesebb növény, több benne a fehérje, a vitamin és az ásványi só. Magas szárazanyag-tartalma (13-16%) miatt nagy a hidegtűrése és jól tárolható. Jelentőségét növeli, hogy novemberben és decemberben fogyasztható, amikor igen szegényes a felhozatal a friss zöldségekből. Elterjedésének - minden kiváló beltartalmi értéke ellenére is - gátat szab kis terméshozama és munkaigényessége, pedig óriási levél- és szártömege miatt takarmányként is felhasználható.

Amiért érdemes bárkinek belevágni a termesztésébe

A kelbimbó leginkább a középkötött, kissé meszes talajokban termeszthető, és komoly fény-, tápanyag- és vízigénnyel is rendelkezik, de a káposztafélék közül ennek a növénynek a legjobb a szárazságtűrése, amit a mélyrehatoló gyökérzetének köszönhet. Ettől függetlenül az öntözést, és ápolást termésben bőven meghálálja. A szárazság mellett a kisebb fagyokat is jól bírja, de az 5-6 hetes palántákat június elején kell kiültetni, amikor már jóformán nincs esély fagypont alatti hőmérsékletekre. A kelbimbónak jó előnövényei a hüvelyesek és a jól trágyázott kapáskultúrák, utána pedig paprikát és más zöldségféléket érdemes vetni.

A növényeket az erősebb tél beállta előtt szokásos gyökerestől is felszedni és elvermelni. Ebben az esetben a télen folyamatosan szedhetők a kifejlődött bimbók az elvermelt növényekről. Tövenként 2-3 kilogramm bimbóra lehet számítani, amely hektáronként 5-6 tonna termést jelent. Magyarországon minősített bimbóskel fajta nincs, külföldi eredetűeket termesztenek.

Kerti termesztése kapcsán jó tudni még, hogy a gondozása során a nitrogén adagolással óvatosan kell bánni, ugyanis nitrogén többlet esetén a bimbók szerkezete fellazul, és ez minőségrontó. Tápanyagigényét tekintve ki kell emelni a bórt, ugyanis számottevő igénye van rá. Pótlását fejtrágyázással lehet biztosítani.

A kertünkben alkalmazni kell azt a szabályt is, hogy ciklusonként (4 évente) kerüljön vissza ugyan arra a területre, ugyanis evvel a növényvédelmének oldalát tekintve, nem szaporodnak el annyira a kár- és kórokozói, tehát nem lesz szükségünk annyi permetezésre

- közölte a HelloVidékkel Kósa Dániel kertészmérnök.

Igazi vitaminbomba, de más jótékony hatásai is vannak

A kelbimbó tápértéke kiemelkedő, a kalóriatartalma viszont igen alacsony, éppen ezért diétázóknak erősen ajánlott. Vitamin - és ásványianyag-tartalma jelentős: C-vitamin, B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. A kelbimbó gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő és emésztést serkentő hatású.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03