Rengeteg van ebből a gyümölcsből itthon: mégsem olyan kapós, mint az alma

Rengeteg van ebből a gyümölcsből itthon: mégsem olyan kapós, mint az alma

agrarszektor.hu
Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. A körte kifejezetten egészséges, felhasználhatósága pedig nagyon sokrétű - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A körtét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik a legnagyobb területen, 513 hektáron, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (412 hektár) és Zala megyében (212 hektár) - írja közleményében a NAK. Hazánkban évi mintegy 20-25 ezer tonna körte terem, amely nagyrészt kielégíti a hazai fogyasztási igényt. Az import körte választékbővítési céllal érkezik, évente közel 5000-6000 tonna. A finom, édes, egyedi ízű gyümölcs ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Ahogy a szilva- és almafa tipikusan megtalálhatóak voltak régen a kiskertek udvarain, úgy a körte is. Államilag elismert tájfajták például a Csengőkörte (Dél-Alföld), a Fehérvári körte (Dél- és Közép-Dunántúl), a Gyöngykörte (Dél-Alföld), a Kétszertermő körte (Nyugat-Dunántúl, Kárpát-medence), a Köcsög körte (Dél- és Közép-Dunántúl), a Maróti téli (Dunakanyar), a Nácika körte (főképp Dél-Alföld), a Sózó körte (Nyugat-Dunántúl) és a Vérbélű körte (Kárpát-medence, Nyugat-Dunántúl, Bodrogköz, Szatmári sík, az Alföld jó vízellátottságú területei).

A körte sok ásványi anyagot - például káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, vasat, bórt, fluort, cinket, rezet, mangánt, szelént -, valamint vitaminokat (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, J) tartalmaz. Összetétele miatt számos betegség megelőzésében természetes módon segíthet. Tele van béta-karotinoidokkal és más antioxidáns vegyületekkel, például luteinnel és zeaxantinnal. A vörösebb héjú körték antocianinokat is tartalmaznak. A körte (Pyrus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti. A közönséges körte (Pyrus communis) szinte az egész Földön fellelhető. Az első nemesített fajtákat a görögök állították elő, körülbelül háromezer évvel ezelőtt.

Érett gyümölcs vásárlása esetén a hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk, azonban ajánlatos a mielőbbi elfogyasztása. A nagyon érett gyümölcsöket érdemes azonnal feldolgozni, felhasználni. Vásárlás során mindig gondoljuk át, mire fogjuk használni. Pároláshoz, smoothie-hoz vagy süteményhez érett puha gyümölcsöket is használhatunk. Rothadt vagy penészes folt ne legyen rajta. A nagyon érett körte mellé ne tegyünk más gyümölcsöt, mert az könnyebben megromlik. A körtét fogyasztás vagy feldolgozás előtt mindenképpen mossuk meg - emlékeztet az Európai Friss Csapat - Az ízek ereje program.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?