Ne hagyd magad átverni: így válaszd ki a tökéletes körtét a boltokban, piacokon

Ne hagyd magad átverni: így válaszd ki a tökéletes körtét a boltokban, piacokon

agrarszektor.hu
A körte egy igen változatos gyümölcs, érés alapján megkülönböztetünk nyári, őszi és téli fajtákat. Vásárláskor érdemes szilárd, erős aromájú körtét választanunk, kerüljük azokat, amelyen ütés nyomok látszanak, ezek ugyanis azt jelzik, hogy a termés belseje is törött. Ha éretlen körtét veszünk se bánkódjunk, megfelelő tárolás mellett ugyanis bizonyos fajták néhány hét alatt fogyasztásra alkalmasak lesznek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A körtét különleges vékony héj borítja, és begyűjtött fajuk szerint a gyümölcsök lehetnek zöld, piros-narancs vagy sárga színűek - írja az eteltcsakokosan.hu. Belül a közepe fehéres, lédús és ropogós. Ezzel együtt a kifejlett körte húsos része barnás színűvé válik és szövete kásás, ha megvágódik. A gyümölcs közepe, többé-kevésbé hasonlatos az almáéhoz, a középpontban elhelyezett apró magvakkal.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

Érés alapján megkülönböztetünk nyári, őszi és téli körtét. Nyárinak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek szeptember elejéig érnek, az őszi és téli fajták érési ideje szeptembertől novemberig tart. A körte utóérő gyümölcs, hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár 1-8 hónapig is eltarthatók megfelelő körülmények között.

Az üzletekben fogyasztásra kész körtéket árulnak, nyáron a vilmos körte népszerű, míg az őszi szezonban megjelennek az olyan eredeti ázsiai fajták, mint a Comice vagy a Seckel körte, készen állva a betakarításra, hogy a szüret augusztusban befejeződhessen, és szeptemberben már eljuthasson az üzletekbe. Válogassunk szilárd, erős aromájú, friss gyümölcsöt, kerüljük azokat, amelyeken ütés nyomok látszanak, mert az azt jelzi, hogy a belseje is törött. Egyes körtéknek, különösen az ázsiai fajtáknak, rozsdás kinézetük van, azonban ez elfogadott jellegzetességük.

Az éretlen körtét tároljuk több rekeszes kosárban. Tárolásra csak az egészséges, sérülésmentes, kocsánnyal leszedett gyümölcs alkalmas. A körte tárolására 0-2 fokú, magas relatív páratartalmú helység a legjobb. Érdemes legalább 2 hetente átválogatni a gyümölcsöket, a puhuló, romlásnak indult egyedeket vegyük ki. Nem szabad erős illatú terményekkel, élelmiszerekkel (hagyma, savanyú káposzta) együtt tárolni, mert könnyen felvesz idegen illatokat. Ha úgy érezzük, hogy bemélyed kissé, ha hozzá érünk, azt jelenti, hogy megérett a fogyasztásra. Ha nem esszük meg amint megérett, tegyük a hűtőbe, ahol friss marad még pár napig. Jól tárolható körték: Bosc Kobak, Packham's Triumph, Conference, Hardenpont téli vajkörte. A gyümölcs felületén különböző növényvédőszer-maradékok lehetnek, ezért felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg. Ugyanakkor mivel a rost legnagyobb része a héjban van, a körtét célszerű hámozatlanul fogyasztani. Felvágva hamar bebarnul, ez ellen meglocsolhatjuk kevés citromlével

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?