Igaz történet: így élte meg az idei év nehézségeit egy magyar gyümölcstermesztő

Igaz történet: így élte meg az idei év nehézségeit egy magyar gyümölcstermesztő

Bõle István
Elképzelhetetlen mértékben megugrott idén a hazai gyümölcsök ára. 30-50, sőt előfordult, hogy közel 70 százalékkal drágábban lehetett hozzájutni egyes fajtákhoz, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére nehéz gondjaik vannak a termelőknek is, az árbevételük ugyanis meg sem közelíti a 2019-est. Ráadásul aki mindent megtett a tavaszi fagyok elhárításáért, az hektáronként milliós költségnövekedéssel számolhat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Simon Attila a Mátra alján egy 90 hektáros ültetvény tulajdonosa, amiben kilenc féle gyümölcsöt termel - cseresznye, meggy, alma, körte, kajszi, som, szilva, birs és dió. A területből 50 hektár öntözhető, illetve fel van szerelve a lombkoronában mikrofejes fagyvédő öntözőberendezéssel is. A termelő az Agrárszektornak elmondta, idén kilenc éjszakát töltött a gyümölcsösben a fagy elleni védekezéssel, jellemzően az április-májusi időszakban, felemás sikerrel. A cseresznye termésének talán a 20 százalékát sikerült megmentenie, almából és körtéből így közepes, szilvából pedig gyenge-közepes termése lett. A dióban még reménykedik, hátha jó eredménnyel zárhatja az évet.

Extra tőkeigénye van a fagyvédő öntözésnek, ilyenkor ugyanis egyszerre kell igen nagy mennyiségű víz. Egy éjszakára, 1 hektárra 50 köbméter az igény, ezt a mennyiséget 4 órán belül kell a fákra porlasztani. Az 50 hektáros területet egy fél hektáros tó tudja kiszolgálni. A víz csak nagy keresztmetszetű csövekkel szállítható ki a területre, ráadásul magas nyomást kell biztosítani, hiszen több méter magasságban működnek a szórófejek.

Az idén a mínusz 8 fokos tavaszi fagy a Mátra alján is kifogott a fagyvédő berendezésen, reggelre ugyanis a gyümölcsös igencsak hasonlított egy cseppkőbarlanghoz, ráadásul az is előfordult, hogy a szórófejek elfagytak, ezért meghiúsult a védekezés. A leghidegebb éjszakákon a cseresznyefákról például letörtek a legmagasabban lévő ágak. Komoly problémát okozott, hogy a legkeményebb fagyok a legnagyobb tavaszi aszály idejére estek, így csak korlátozott mennyiségű víz állt rendelkezésre. A rendkívüli jelenségek ugyanakkor májusban sem értek véget. Az elfagyott gyümölcsfák június végén, július elején ismét virágba borultak, ezekből a virágokból azonban már nem fejlődött ki termés. Most pedig van a szilvásban olyan fa, amely másfél mázsánál is több termést érlel, ennyi gyümölcsöt a környező több száz fáról összesen sem lehetne összegyűjteni. A jelenségre nincs magyarázat, hiszen ez a fa ugyanazon talajon áll, ugyanakkora a tápanyag utánpótlása, és ugyanolyan fagy elleni védekezést kapott.

A gyümölcskertészek csaknem teljesen egybehangzó véleménye szerint már csak szuperintenzív módon érdemes Magyarországon termelni. Ennek a tevékenységnek azonban egyre nagyobb a tőkeigénye, hiszen amíg termőre fordul, az új telepítésre hektáronként 3-5 millió forintot mindenképpen el kell költenie a beruházónak. Ha pedig növelni akarja a termelési biztonságot, akkor fagyvédő fóliát és jéghálót is fel kell szerelnie.

Simon Attila 38 éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Az egyes fajták legfejlettebb termelési kultúrájú országaiban tanulmányozta a technológiákat. Hosszabb időt töltött Hollandiában, Belgiumban, Németországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban. Állítja, az idei hazai extrém helyzetre sehol sem találtak volna a termés nagy részét megmentő megoldást.

Magyarország elsősorban a síkvidéki gyümölcstermesztésre rendezkedett be már több mint egy évszázada. A szélsőséges időjárás most éppen az ilyen területeken állítja a legnagyobb kihívás elé a gyümölcskertészeket. A következő években - előreláthatóan - idehaza sem lesz gond például a tokaji szőlőkkel, de a gönci baracknak is előnyt jelent, hogy az agyagos talaj és a hűvösebb mikroklíma miatt átlagosan két-három héttel később virágzik. A nagyobb kihívásokra az alföldi gyümölcstermelők számíthatnak. Abban ugyanakkor talán lehet bízni, hogy az idei év extrém körülményei mostanában nem ismétlődnek meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?