A kutatók is meglepődtek: döbbenetes dolog derült ki az időjárásról

A kutatók is meglepődtek: döbbenetes dolog derült ki az időjárásról

agrarszektor.hu
Ha Katalin locsog, országos átlagban közel 0,8 fokkal van hidegebb karácsonykor - derült ki a Starschema által végzett elemzés eredményéből. A legnagyobb magyar adatelemző cég adattudósai az egyik legismertebb népi hiedelem pontosságát vizsgálták az elmúlt 100 év adatait felhasználva. A statisztikák szerint a ma hajnali hőmérsékleti értékek alapján az ország nagy részén több mint 84 százalék az esély arra, hogy fagyos karácsonyunk lesz - olvasható a cég közleményében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

„Ha Katalin locsog, karácsony kopog” - így szól az egyik leghíresebb, időjárással kapcsolatos magyar népi megfigyelés, amelynek fordítottját is igaznak tartják, amely szerint „ha Katalin kopog, karácsony locsog”. Ez azt jelenti, hogy ha november 25-én 0 fok felett van a napi minimum-hőmérséklet, akkor karácsonykor hidegebb időre számíthatunk, vagyis fagyni fog (és fordítva).

Az OMSZ Meteorológiai Adattár információi alapján az elmúlt 100 év időjárási adatai azt mutatják, hogy a megfigyelés többször igazolódik be, mint nem. Erre az eredményre jutottak a legnagyobb magyar adatelemző cég, a Starschema adattudósai, akik 10 város (Budapest, Debrecen, Keszthely, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely, Túrkeve) napi minimum-hőmérsékleti értékeit vizsgálták. Számításaik szerint az esetek közel 69 %-ában teljesült „Katalin jóslata”: amikor november 25-én enyhe idő volt (Katalin locsogott), karácsony legalább egyik napján fagyott. Amikor viszont november 25-én fagyott (Katalin kopogott), karácsony legalább egyik napján 0 fok feletti hőmérsékletet mértek.

A megfigyelés leginkább akkor pontos, amikor Katalin locsog: az elmúlt 100 év adatai alapján ekkor országos átlagban több mint 84% az esély arra, hogy fagyos karácsonyi periódusnak nézünk elébe. Ellenben ha Katalin kopog, akkor 51,4% az esélye az enyhébb karácsonynak. Érdekesség, hogy a vizsgált városok közül épp Budapesten igazolódik be leginkább megfigyelés. A fővárosban az elmúlt 100 évből 78 alkalommal jósolt helyesen Katalin. Ebből a szempontból jól teljesített még Szeged (73), Nyíregyháza (71) és Pécs (71) is, míg ugyanez az érték a tízes lista végén található Túrkeve esetében csak 64.

A karácsonyi időszak (december 24-26.) átlaghőmérsékleti adatai is a népi megfigyelés helyességét támasztják alá. A napi minimumértékeket vizsgálva országos átlagban ugyanis karácsonykor közel 0,8 fokkal van hidegebb azokban az években, amikor Katalin locsog. Ezen a téren is Budapesten jön be legjobban a jóslat: a fővárosban átlagban kb. 2,4 fokkal van hidegebb december 24. és 26. között egy enyhe november 25-ét követően. A lista második helyén található Nyíregyháza esetében ez az érték 1,64, míg a harmadik Miskolcon 1,16 fok. A vizsgált időszakban csupán két olyan év volt, amikor Katalin teljes kudarcot vallott. 1948-ban és 1953-ban ugyanis a 10 vizsgált város egyikében sem teljesült a jóslat, hiszen november 25-én és karácsonykor is mindenhol fagyott.

A ma reggeli hőmérsékleti adatok ismeretében kijelenthető, hogy az ország döntő részében Katalin locsog, vagyis jóslata alapján idén fagyos karácsonyra számíthatunk. A 10 vizsgált város közül 3 kivételével mindenhol 0 fok feletti értékeket mértek a hőmérők. Keszthelyen, Szegeden és Szombathelyen 0 fok körül alakult a reggeli minimum-hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?